Bolojan obligă primarii din județul Bihor să îi scoată pe asistații social la curățenie. Primarii care nu respectă regula vor fi amendați

Bolojan obligă primarii din județul Bihor să îi scoată pe asistații social la curățenie. Primarii care nu respectă regula vor fi amendați

Consiliul Județean Bihor, condus de Ilie Bolojan, a semnat un protocol cu Prefectura şi Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială prin care beneficiarii ajutoarelor sociale sunt obligaţi să iasă la curățenie în localitățile lor, iar primarii să le planifice munca. Dacă edilii nu vor scoate asistații la muncă, vor putea fi amendați, scrie publicația Bihoreanul .

În schimb, Consiliul Județean Bihor se obligă să le ofere primarilor materiale şi echipamente de lucru.

Sunt vizați de noile decizii cele circa 3.000 de persoane din județ care beneficiază de venitul minim garantat (VMG) şi de alocaţiile pentru susţinerea familiei (ASF), bugetul total pentru aceste plăți fiind de 17 milioane lei lunar.

Din acest total, 1.600 persoane sunt apte de muncă, fiind obligate să lucreze în folosul comunităţii. Acestea vor fi scoase de primari la curăţarea marginile drumurilor şi a terenurilor pline de gunoaie, potrivit Bihoreanul.

Preşedintele CJ Bihor a afirmat că „este de bun simţ să existe o planificare a muncii acestor persoane de către primării, astfel încât munca să se desfăşoare cu folos”, dând şi un exemplu. „La Lugaşu de Jos ar trebui să desfăşoare o astfel de muncă, zilnic, între 15-20 persoane. Dacă aceşti oameni ar lucra la curăţarea şanţurilor, să culeagă pungi, PET-uri, să scoată scaieţii, munci care nu necesită calificare, lucrurile ar trebui să arate impecabil în comună”, a spus Bolojan.

În baza protocolului încheiat cu Prefectura şi cu AJPIS, vor avea loc întâlniri cu primarii din Bihor care au minim 15 beneficiari de ajutoare sociale în localităţile pe care le conduc (în total 30 unităţi administrativ-teritoriale), aceştia urmând să facă „planuri de acţiune reale” pentru a-i pune la muncă, asigurându-le inclusiv protecţia muncii, echipamente de protecţie, de la mănuşi la veste reflectorizante, saci menajeri pentru adunarea deşeurilor, ba chiar şi motocositoare şi drujbe, pe care le poate cumpăra şi oferi CJ Bihor.

Ulterior, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii şi AJPIS vor începe verificări în teren. „Unde se va constata că nu există planuri de muncă organizate de primării şi beneficiarii nu prestează orele de muncă, în prima etapă primăriile vor primi avertismente, în etapa a doua se va da amendă directă primarilor şi, în subsidiar, se suspendă plata sumelor către beneficiari. Scopul nostru nu este să scoatem oamenii de la plata ajutoarelor, dar moral şi legal este ca beneficiarii să desfăşoare orele de muncă la care sunt obligaţi. Sunt convins că, cu o bună organizare a beneficiarilor, vom vedea un progres important în ecologizarea judeţului Bihor în câteva luni”, a afirmat Ilie Bolojan. (Foto: Ilie Bolojan / Facebook)

Citește tot articolul pe Bihoreanul


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”