Boloş: Perioada de programare 2021-2027 va aduce serviciului public de sănătate din România 4,5 miliarde de euro

Boloş: Perioada de programare 2021-2027 va aduce serviciului public de sănătate din România 4,5 miliarde de euro

Serviciul public de sănătate al României va beneficia de 4,5 miliarde de euro din partea Comisiei Europene (CE) în perioada de programare 2021-2027, o sumă absolut impresionantă care a fost agreată de principiu, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

"Pentru următoarea perioadă de programare, 2021 - 2027, avem în plan ca, la sfârşitul anului, să finalizăm negocierea pe care o avem cu Comisia Europeană, astfel încât Programul Operaţional de Sănătate să intre în efectivitate, adică să se lanseze apeluri de proiecte începând cu 1 ianuarie 2021. Vestea bună este că vom avea Program Operaţional de Sănătate de sine stătător şi s-a agreat, de principiu, ca 4,5 miliarde de euro, o sumă absolut impresionantă pe care Comisia Europeană a acceptat-o să fie alocată în viitoarea perioadă de programare acestui serviciu public de sănătate al României pe care îl dorim cu toţii să fie sprijinit şi să poată trece la standarde de calitate şi mai apropiate de beneficiari", a spus Boloş, într-o conferinţă de specialitate.

Acesta a oferit câteva exemple cu privire la noi beneficiari de resurse financiare din fonduri europene, printre care cabinetele medicale individuale, ambulatoriile de specialitate, laboratoarele de analize medicale şi cele de patologie, precum şi cercetarea în domeniul medical.

"De data aceasta avem şi o serie de elemente de noutate. Întâi de toate, vom putea acorda fonduri cabinetelor medicale individuale, inclusiv cabinetelor şcolare, precum şi ambulatoriilor de specialitate. Avem şi sumele alocate, dar nu aş vrea să le înţelegem ca sume bătute în cuie, ci ca sume pe care le avem în procesul de negociere. Alt element este o axă prioritară negociată, destinată în exclusivitate paliaţiei, adică bolnavilor în fază terminală. De asemenea, avem fonduri care vor fi alocate pentru recuperare medicală, şi dau ca exemplu Băile de la Techirghiol care vor fi incluse în aceste linii de finanţare pe care urmează să le definitivăm împreună cu Comisia Europeană. Mai avem spitalele de recuperare, adică îngrijirile pe termen lung, dar şi laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de anatomie patologică, laboratoarele de microbiologie, vor putea beneficia de finanţare cu destinaţie specială în cadrul Programului Operaţional de Sănătate. La fel şi echipamentele medicale complexe, cum ar fi ciclotronul - echipamentul medical pentru producere de protoni, sau roboţii medicali. Nu în ultimul rând, cercetarea în domeniul medical cu proiectele de amploare pe care le-am mai prezentat în spaţiul public. Discutăm aici de Institutul Cantacuzino, cu vaccinul tetravalent", a explicat ministrul de resort.

Pe de altă parte, Marcel Boloş, a afirmat că, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), există o preocupare pentru se asigura un tratament egal pentru spitalele private şi unităţile medicale de stat când vine vorba despre accesul la finanţările europene.

"Este o preocupare la nivelul ministerului să asigurăm tratament egal pentru beneficiarii finanţărilor din Sănătate. Avem o problemă pe care trebuie să o lămurim în perioada următoare, cea a ajutorului de stat şi accesului la grant, pentru că spitalele private fiind organizate ca şi operatori privaţi, societăţi comerciale, SRL-uri, SA- uri. Am discutat cu colegii care se vor ocupa în viitor de Programul Operaţional de Sănătate şi sper ca, în curând, să putem să avem soluţionată problema. Sigur, aici va fi vorba de o cofinanţare pe care ar trebui să o asigure (spitalele private, n.r.), fiindcă faţă de spitalele publice unde nu se pune problema unor activităţi economice şi a unui profit pe care îl contabilizează, spitalele private se supun regulilor în ceea ce priveşte societăţile comerciale", a menţionat demnitarul.

În ceea ce priveşte situaţia plăţilor stimulentului medical, ministrul Fondurilor Europene a susţinut că, în acest moment, există 44.000 de cadre medicale care au beneficiat sau urmează să intre în posesia acelui bonus.

"În prezent, din câte cunosc, un număr de 44.000 de cadre medicale au beneficiat sau urmează să beneficieze de valoarea stimulentului medical. Banii sunt viraţi în cont de către Uniunea Europeană, deci practic noi avem resursele financiare de 120 de milioane de euro", a subliniat Marcel Boloş. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...