Bolsonaro, deschis discuţiilor privind instalarea unei baze militare americane în Brazilia

Bolsonaro, deschis discuţiilor privind instalarea unei baze militare americane în Brazilia

Noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, s-a declarat deschis unor discuţii privind instalarea unei baze militare americane pe teritoriul ţării sale, ceea ce ar însemna o schimbare radicală de direcţie în politica externă a Braziliei după precedentele guvernări de stânga, transmit Reuters şi AFP.

Bolsonaro, care a fost învestit în funcţie la începutul anului, a declarat că sprijinul acordat de Rusia 'dictaturii' preşedintelui Nicolas Maduro în Venezuela a amplificat semnificativ tensiunile în regiune şi constituie o evoluţie îngrijorătoare.

Întrebat în cursul unui interviu pentru postul SBT TV dacă aceasta înseamnă că va permite o prezenţă militară americană în Brazilia, Jair Bolsonaro şi-a exprimat disponibilitatea de a negocia această posibilitate.

'În funcţie de ceea ce s-ar putea întâmpla în lume, cine ştie dacă nu vom avea nevoie să discutăm această chestiune în viitor', a declarat Bolsonaro joi, în primul interviu după instalarea sa.

El a subliniat însă că Brazilia îşi propune să deţină 'supremaţia aici, în America de Sud'.

Bolsonaro s-a întâlnit miercuri, la Brasilia, cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, cei doi angajându-se să consolideze cooperarea în domeniile economic şi al securităţii, precum şi în lupta împotriva 'regimurilor autoritare' din Venezuela şi Cuba.

'Apropierea de Statele Unite este economică, dar poate fi şi militară', a adăugat preşedintele, susţinând că, în ultimii '20 sau 25 de ani', forţele armate braziliene 'au fost abandonate dintr-un motiv politic', întrucât 'sunt ultimul obstacol în calea socialismului'.

Pe de altă parte, el şi-a confirmat determinarea de a transfera la Ierusalim ambasada braziliană în Israel, amintind că s-a pus de acord asupra acestei relocări cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a asistat la învestirea sa.

'Aşa cum a spus prim-ministrul israelian, decizia este luată, mai rămâne de stabilit când va fi pusă în aplicare', a afirmat Bolsonaro în interviu, minimalizând riscul ca transferul ambasadei să provoace represalii comerciale din partea ţărilor arabe, mari importatori de carne din Brazilia.

'O mare parte a lumi arabe s-a aliniat sau este pe cale să se alinieze la poziţia Statelor Unite, iar oamenii dintr-o mare parte a lumii arabe s-au săturat de această chestiune a Palestinei', a afirmat Bolsonaro.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

3 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

4 De citit...

5 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”