BOMBĂ! UDMR rupe protocolul de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE după scandalul din jurul Cimitirului eroilor din Valea Uzului!

BOMBĂ! UDMR rupe protocolul de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE după scandalul din jurul Cimitirului eroilor din Valea Uzului!

BOMBĂ! UDMR rupe protocolul de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE după scandalul din jurul Cimitirului eroilor din Valea Uzului! Conducerea UDMR discută la această oră ruperea protocolului de colaborare cu coaliția guvernamentală PSD – ALDE, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Liderii UDMR au luat decizia ruperii protocolului după ce autoritățile judiciare au început joi percheziții în Harghita în cazul profanării crucilor eroilor români din Cimitirul eroilor din Valea Uzului.

UDMR reclamă existența unei duble măsuri a autorităților române în scandalul cimitirului. Mai precis, liderii maghiari sunt nemulțumiți că autoritățile judiciare nu au declanșat cercetări și față de decizia Primăriei Dărmănești de a amplasa crucile eroilor români pe locul în care UDMR susține că ar exista rămășițele militarilor maghiari.

Este pentru prima oară de la înființare când UDMR rupe un protocol de colaborare politică.

Un anunț ar urma să fie făcut astăzi, au precizat aceleași sursele citate.

UDMR a reclamat că aleșii săi locali sunt persecutați.

„Autoritățile din județul Bacău au efectuat, în zori, o percheziție la domiciliul viceprimarului din localitatea Sânmartin, județul Harghita, în urma unei plângeri depuse împotriva lui, probabil de George Simion, candidat la alegerile europarlamentare. Viceprimarul a fost dus la secția de poliție din Miercurea-Ciuc pentru audieri. Laszlo Antal nu a avut nici o implicare în acțiunea de provocare prin care au fost acoperite crucile din Cimitirul eroilor din Valea Uzului. Laszlo Antal este victima unei persecutări, are tot sprijinul nostru în eforturile de clarificare a acestei situații”, se arată într-un comunicat al UDMR.

„Câte percheziții se fac la șase dimineața la o familie cu copii pentru că tatăl nu e acuzat nici de tâlhărie, nici de omor, nici de corupție, ci de lovire. Problema e că vor să amestece povestea asta cu doi nebuni care au acoperit crucile cu viceprimarul nostru. Acesta a condamnat imediat gestul și a luat măsura ca sacii să fie îndepărtați”, a declarat pentru HotNews.ro Tanczos Barna.

UDMR a asigurat o majoritate parlamentară alături de PSD și ALDE la voturile critice după alegerile din 2016, în special modificarea codurilor penale, modificarea legilor justiției.

În ultimul an, în rândul comunității maghiare din Români au apărut voci critice la adresa colaborării UDMR – PSD din cauza susținerii arătate de partidul condus de Kelemen Hunor agendei din justiție a PSD. Mai multe sondaje de opinie din ultima perioadă arată că UDMR ar putea avea probleme în atingerea pragului necesar de 5% pentru intrarea în Parlamentul European.

Context:

Crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate pe 17 mai, după cum arată fotografiile postate de un grup de inițiativă maghiar pe site-ul Erdely.ma. Un articol în limba maghiară postat pe site-ul citat și semnat de ”un grup de activiști anonimi” susține că respectivii activiști au acoperit crucile eroilor români, catalogate drept ”amplasate ilegal”.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești (județul Bacău) a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin (județul Harghita) susține că cimitirul se află pe teritoriul său. De asemenea, UDMR a susținut că autoritățile române au amplasat crucile pe locul în care s-ar afla rămășițele pământești ale eroilor unguri, profanându-le.

În seara aceleiași zilei, UDMR a anunțat că ”se delimitează și condamnă acțiunea de acoperire a crucilor, pe care o califică o provocare, având scopul de a culpabiliza comunitatea maghiară, și de a împiedica procesul de restabilirea a situației anterioare din cimitir”.

Astăzi, procurori și polițiști băcăuani au început percheziții în scandalul profanării crucilor. Potrivit Inspectoratului de Poliție Bacău, poliţiştii de investigaţii criminale şi criminalişti din Bacău și Harghitaau făcut cinci percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere şi furt, comise în zona Valea Uzului. ”Poliţiştii au pus în executare patru mandate de aducere, bănuiţii fiind conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale”, potrivit comunicatului citat.

În replică, senatorul UDMR Tánczos Barna a scris pe Facebook că ”autoritățile din județul Bacău au efectuat, în zori, o percheziție la domiciliul viceprimarului din localitatea Sânmartin, județul Harghita, în urma a unei plângeri depuse împotriva lui, probabil de George Simion, candidat la alegerile europarlamentare. Viceprimarul a fost dus la secția de poliție din Miercurea-Ciuc pentru audieri. LÁSZLÓ Antal nu a avut nici o implicare în acțiunea de provocare prin care au fost acoperite crucile din Cimitirul eroilor din Valea Uzului. LÁSZLÓ Antal este victima unei persecutări, are tot sprijinul nostru în eforturile de clarificare a acestei situații”.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

2 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

3 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

4 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei