BOMBĂ! Un fost ministru îl DETONEAZĂ pe Dragnea! Declarație-ȘOC la Curtea Supremă!

BOMBĂ! Un fost ministru îl DETONEAZĂ pe Dragnea! Declarație-ȘOC la Curtea Supremă!

Fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Berca le-a spus judecătorilor de la instanţa supremă, în dosarul în care este judecat pentru trafic de influenţă, că lucrările de construcţie la şcoala din comuna băcăoană Ardeoani au fost făcute de o firmă care a fost plătită ilegal, în urma unui ordin de ministru din 2014, semnat de Liviu Dragnea când era ministru al Dezvoltării Regionale şi ţinut secret, nepublicat în Monitorul Oficial, relatează Flux24.

În declaraţia dată joi în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriel Berca a spus că omul de afaceri Viorel Rusu, a cărei firmă a făcut lucrările de construcţie la şcoala din comuna Ardeoani, a indus în eroare procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizând că plata pentru acele lucrări s-a făcut în urma unei ilegalităţi a lui Liviu Dragnea.

“Rusu Viorel a indus în eroare organele de anchetă. Acea şcoală a fost plătită nu prin hotărâre de Guvern ci prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale din 2014, ordin semnat de Liviu Dragnea şi trecut la secret, nepublicat în Monitorul Oficial. Nu poţi folosi fondul de rezervă al Guvernului pentru o lucrare veche. Ultima plată alocată prin ordinul 2209 din 2014 s-a făcut la 12 decembrie 2014, iar HG 1169 a fost dată în 30 decembrie 2014, când banii erau deja cheltuiţi, pentru a fi acoperită nelegalitate comisă prin ordinul de ministru”, le-a spus Berca judecătorilor.

Fostul ministru a mai spus că lucrările au fost supraevaluate, ajungând la 450 de euro pentru un metru pătrat, la o suprafaţă construită de 3.000 de metri pătraţi.

Berca a arătat că ştie din relatările colegilor de partid că omul de afaceri Viorel Rusu a fost sponsor al PDL Bacău, dar că acesta a încetat să mai finanţeze partidul când a devenit el preşedinte al organizaţiei Bacău.

Fostul ministru a mai arătat că, în perioada 2009-2010, Primăria din Ardeoani avea nouă contracte de lucrări cu firma lui Viorel Rusu.

“În toate litigiile primăriei cu Rusu, instituţia nu şi-a făcut apărarea şi nu a formulat căi de atac. Primarul a încheiat un act adiţional, în august 2010, la contractual de construire a şcolii, fără să aibă sursă de finanţare.  A două a zi, Rusu a dat primăria în judecată, iar în octombrie a executat silit instituţia”, a adăugat Berca.

El a respins afirmaţiile lui Viorel Rusu potrivit cărora i-a promis ajutor pentru plata lucrărilor de construcţie efectuate la şcoala din Ardeoani.

“Deşi Rusu susţine că i-am făcut promisiuni de ajutor pentru finanţarea construcţiei şcolii încă din aprilie 2010, acest lucru nu este adevărat, deoarece pe atunci eram independent, plecasem din PNL şi îmi pregăteam intrarea în alt partid. În 2010 am devenit membru PDL şi m-am ocupat de organizarea alegerilor de la Bacău”, a mai spus Berca.

Instanţa a stabilit următorul termen de judecată pentru 13 aprilie.

În martie 2016, Curtea de Apel Bacău i-a condamnat pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi pe fostul deputat Mihai Banu la trei ani şi şase luni de închisoare, după ce aceştia ar fi primit bani de la omul de afaceri Viorel Rusu, pentru a interveni pe lângă membri ai Guvernului să aloce o sumă de bani către Primăria Ardeoani din judeţul Bacău, cu care Rusu avea contracte pentru executarea unor lucrări de construcţie. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fiul lui Mihai Banu, Lucian, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă.

Instanţa a dispus atunci confiscarea a câte 92.500 de euro de la cei doi foşti demnitari, precum şi a sumei de 150.000 de lei de la Lucian Banu.

Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediullui Mihai Banu, a pretins şi primit, atât pentru el cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 e euro, pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către Primăria Ardeoani din judeţul Bacău.

În schimbul acestor bani, afirmau procurorii DNA, Berca urma să intervină pe lângă membri ai Guvernului, prin folosirea influenţei personale, pentru a aloca 5,6 milioane de lei Primăriei Ardeoani. Suma ce urma să fie alocată reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de societatea de construcţii deţinută de Viorel Rusu.

În aceeaşi perioadă, Mihai Banu a pretins şi primit, în mai multe tranşe, tot de la Viorel Rusu, 220.000 de euro, atât pentru el, cât şi pentru Berca şi pentru partidul din care făceau parte.
„Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă de către omul de afaceri, sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de Banu Mihai. Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător şi firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafaţă de 10.000 mp, situat în extravilanul unei comune, preţul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei”, se mai arată în rechizitoriul DNA. 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

3 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță