BOMBA dimineții! Statistica anunță că economia s-a GRIPAT! Creștere de numai 4% pe primul trimestru! Căderea este mai abruptă decât estimau specialiștii!

BOMBA dimineții! Statistica anunță că economia s-a GRIPAT! Creștere de numai 4% pe primul trimestru! Căderea este mai abruptă decât estimau specialiștii!

BOMBA dimineții! Statistica anunță că economia s-a GRIPAT! Creștere de numai 4% pe primul trimestru! Căderea este mai abruptă decât estimau specialiștii! 

Produsul intern brut a înregistrat în primul trimestru o creştere de 4% pe seria brută faţă de perioada similară a anului trecut, ritm inferior celui din T4 2017, când economia României a avansat cu 6,7%, a anunţat marţi Institutul National de Statistica. Ajustat sezonier, PIB s-a majorat cu 4,2% faţă de T1 2017 şi s-a menţinut la acelaşi nivel comparativ cu T4 2017, potrivit news.ro.

”Ne așteptăm ca ritmul anual de creștere să scadă la 5,6% în primul trimestru din acest an” anunțaseră luni într-un raport, economiștii Unicredit.

Anul trecut, economia românească a crescut cu 6,9%, faţă de 2016.

”Considerăm că în spatele decelerării economiei se află atât factorii interni cât și externi. Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru al anului 2018, după episoade de temperaturi scăzute, greve și temeri legate de un conflict comercial SUA -China. În al doilea rând, România a avut o vreme neobișnuit de rece în luna martie, ceea ce a afectat activitatea în comerțul cu amănuntul și în construcții. Cea de-a treia explicație este legată de un efect statistic și anume de o normalizare a ratelor trimestriale de creștere după o creștere puternică a PIB - alimentată de un stimul fiscal generos la începutul anului 2017. Privind în perspectivă, datorită revizuirii semnificative a seriei istorice a PIB-ului, am decis să revizuim prognoza creșterii PIB-ului pentru 2018”, a declarat pentru  HotNews.ro Horia Braun, economistul șef al BCR.

BCR: Datorită revizuirii semnificative a seriei istorice a PIB-ului, am decis să revizuim prognoza creșterii PIB-ului pentru 2018

Economia românească a încetinit în primul trimestru al anului 2018. PIB-ul real a fost de 0% ~trimestru la trimestru și 4% în ritm anualizat, potrivit estimării semnal lansate în această dimineață de Institutul Național de Statistică. Previziunile noastre erau de 0%(trimestrial) și 4,7% an / an, în timp ce consensul pieței (Reuters) a fost mai optimist la 5,4% pe an. Institutul Național de Statistică nu a defalcat cifrele PIB-ului pe componente.

Încetinirea creșterii economice în trimestrul 1 al anului 2018 nu a fost o surpriză pentru noi, deoarece atât indicatorii lunari tari cât și cei moi indicau deja o activitate economică mai slabă. Indicatorul Sentimentului Economic a înregistrat o medie de 102,3 puncte în 1Q 2018, cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Producția industrială, vânzările cu amănuntul și serviciile pentru populație și companii au fost mai slabe la începutul acestui an.

Considerăm că în spatele decelerării economiei românești se află atât factorii interni cât și externi. Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru al anului 2018, după episoade de temperaturi scăzute, greve și temeri legate de un conflict comercial dintre SUA și partenerii săi. În al doilea rând, România a avut o vreme neobișnuit de rece în luna martie, ceea ce a afectat, probabil, activitatea în comerțul cu amănuntul și în construcții. Cea de-a treia explicație a cifrelor publicate ast[zi de INS este legată de un efect statistic și anume de o normalizare a ratelor trimestriale de creștere după o creștere puternică a PIB - alimentată de un stimul fiscal generos la începutul anului 2017. Privind în perspectivă, datorită revizuirii semnificative a seriei istorice a PIB-ului, am decis să revizuim prognoza creșterii PIB-ului pentru 2018”, a declarat pentru HotNews.ro Horia Braun, economistul șef al BCR.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA