BOMBA serii! Iohannis poate BLOCA tot! Amănunte-ȘOC pentru Dragnea și Tăriceanu!

BOMBA serii! Iohannis poate BLOCA tot! Amănunte-ȘOC pentru Dragnea și Tăriceanu!

Iohannis poate bloca tot! Amănunte-șoc pentru Dragnea și Tăriceanu! Președintele poate sesiza Curtea cu un CJNC (conflict juridic de natură constituțională) în care să invoce încălcarea art. 148 alin 2 din Constituție:

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

„Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării”. Raportul MCV este parte a Tratatului de Aderare la UE, deci obiectivele trecute acolo sunt obligatorii de îndeplinit, nu sunt facultative (chiar dacă ele sunt numite recomandări).

Dacă președintele este pus de Parlament în situația de a fi obligat să promulge legi care încalcă MCV, acesta poate sesiza CCR cu un Conflict Juridic de Natură Constituțională, pe următorul considerent: „Parlamentul mă împiedică să garantez îndeplinirea obligațiilor din Tratat, așa cum spune Constituția”.

Președintele n-ar mai fi obligat să promulge legile în termenul de 20 de zile prevăzut de Constituție, pentru că nu mai e vorba despre o divergență politică, ci de un blocaj constituțional.

Mai mult, autoritatea judecătorească se numără printre garanții respectării Tratatului. Din acest motiv, CSM este calificat să sesizeze Comisia de la Veneția (așa cum spune MCV) pentru a cere un aviz privitor la legile justiției.

Pe larg despre aceste lucruri citiți  AICI.

 Ce a scris și Liviu Avram pe Facebook despre acest scenariu:


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?