Borcean (CMR): Personalul sanitar trebuie să aibă echipamente individuale de protecţie şi să fie testat imediat şi periodic

Borcean (CMR): Personalul sanitar trebuie să aibă echipamente individuale de protecţie şi să fie testat imediat şi periodic

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a declarat că personalul sanitar trebuie să aibă echipamente individuale de protecţie (EIP) şi să fie testat imediat şi periodic, indiferent de simptome sau expunerea la cazuri suspecte sau confirmate.

"Nu este uşor pentru nimeni, dar mai ales pentru profesiile din sănătate în general şi pentru profesia de medic în special. (...) Personalul sanitar trebuie să aibă echipamente individuale de protecţie (EIP) şi să fie "testat" imediat şi periodic, indiferent de simptome sau expunerea la cazuri suspecte sau confirmate. Mii de profesionişti din domeniul sănătăţii lucrează din greu pentru a limita răspândirea virusului şi pentru aceasta merită respect şi muncă în siguranţă. În ciuda eforturilor fără precedent de a opri pandemia, profesioniştii din domeniul sănătăţii se află în primele linii fără a avea EIP adecvat. În prezent, suntem în situaţia ca peste 10% din cei infectaţi să fie medici şi alţi profesionişti din sănătate. Nu dorim să avem decese din rândul colegilor noştri", a afirmat Borcean, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, chiar şi în perioadele de criză trebuie asigurate condiţii de muncă adecvate, iar personalul trebuie să aibă pauze şi interval de timp liber între ture.

"Lucrul în astfel de condiţii necesită sănătatea psihologică a personalului, astfel încât pentru aceasta trebuie să fie instituite servicii de asistenţă adecvate. (...) Redistribuirea impactului vârfurilor de presiune ale epidemiei într-o zonă geografică folosind capacitatea existentă în alta va reduce congestia şi stresul în sistemul de sănătate. Trebuie să fim preocupaţi şi să luăm toate măsurile necesare în ceea ce priveşte deficienţele în aprovizionarea cu medicamente esenţiale care există în unele centre de asistenţă medicală şi chiar în unele judeţe şi să le prevenim şi să asigurăm necesarul prin acţiuni pertinente", a mai susţinut preşedintele CMR.

El a subliniat importanţa realizării tuturor testelor de diagnostic necesare pentru coronavirus, aflând astfel câte cazuri reale există şi unde sunt "esenţiale" măsurile pentru combaterea acestei pandemii.

"Epidemia nu se va opri dacă nu evităm noi infecţii. Cunoscând dificultăţile actuale ale furnizării testelor, considerăm prioritară efectuarea testelor în mod obligatoriu pentru tot personalul medical, personalul socio-sanitar, forţele de securitate de stat şi pacienţii din spitale, precum şi în acele teritorii cu risc special, în aşteptarea disponibilităţii maxime a acestora. Efectuarea unor teste masive este posibilă dacă sunt implicate şi autorizate alte laboratoare non-clinice, adică centre de cercetare, industria farmaceutică, veterinară etc. Sistemul nostru naţional de sănătate nu trebuie să renunţe la diagnosticarea fiecărui caz", a mai afirmat Borcean.

Borcean susţine că toate colegiile teritoriale vor continua să lucreze pentru a pune pacienţii şi cetăţenii deasupra tuturor intereselor.

"Solicităm tuturor colegilor şi colegelor noastre ca, indiferent de condiţii, să nu se lase cuprinşi de deznădejde, ştiut fiind că ei sunt aceia care trebuie să instruiască şi să conducă celălalt personal în bătălia angajată, să nu răspundă primului impuls de a abandona lupta, dar, totodată, să lupte pentru sănătatea lor la fel cum luptă pentru sănătatea pacienţilor lor", a mai spus Borcean. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...