Boris Johnson a părăsit reședința oficială: „S-a terminat, prieteni” VIDEO

Boris Johnson a părăsit reședința oficială: „S-a terminat, prieteni” VIDEO

Fostul lider al Partidului Conservator Boris Johnson a asigurat, marți, în ultimul său discurs în calitate de premier că o va sprijini pe Liz Truss, noul prim-ministru britanic, căreia îi predă o țară aflată într-o criză economică, relatează AFP, conform Digi24 .

Boris Johnson FOTO Profimedia

„S-a terminat, prieteni”, a declarat Boris Johnson în discursul susținut, luni dimineață, în faţa reşedinţei oficiale din Downing Street 10.

El și-a lăudat propriul bilant, comparându-se cu „o rachetă care şi-a încheiat misiunea” şi reintră în atmosferă. „Îi voi oferi acestui guvern sprijinul meu cel mai fervent”.

După încheierea discursului, Boris Johnson a părăsit Downing Street într-un automobil, pornind spre Balmoral (Scoția), unde îi va înmâna oficial demisia reginei Elisabeta a II-a.

Regina îi va solicita apoi noului premier al Marii Britanii să creeze un nou guvern, într-o perioadă grea pentru Regatul Unit, care se confruntă cu o criză economică și socială istorică, scrie Agerpres.

Fostul lider al conservatorilor a părăsit „cea mai bună slujbă din lume”, precum el însuși o numise, după trei ani și 44 de zile.

După anunțul demisiei forțate din luna iulie, Johnson s-a ocupat exclusiv de treburile curente ale guvernului. El va rămâne deputat, însă nu și-a anunțat planurile de viitor.

Potrivit The Guardian, Johnson a afirmat, în timp ce părăsea reședința oficială pentru a-și prezenta demisia din funcția de premier, că Regatul Unit va ieși mai puternic din recesiunea economică.

Este o perioadă dificilă pentru economie. Este o perioadă dificilă pentru familiile din întreaga țară. Putem și vom trece prin ea, vom ieși mai puternici după de ea” , a afirmat el.

Cu toate acestea, Boris Johnson și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că a fost obligat să plece din reședința oficială, afirmând că regulile s-au schimbat în timpul jocului.

Ștafeta va fi predată în ceea ce s-a dovedit a fi, în mod neașteptat, o adevărată cursă. Au schimbat regulile la jumătate, dar nu asta contează acum”, a declarat Boris Johnson.

Fostul lider al Partidului Conservator, despre războiul din Ucraina

În discursul său, Johnson a mai menționat că președintele rus Vladimir Putin „s-a înșelat complet” dacă a avut convingerea că ar fi putut să reușească „să șantajeze și să agreseze” britanicii prin reducerea aprovizionării cu gaze, crescând astfel prețurile la nivel mondial.

Avem și vom continua să avem acea putere economică pentru a oferi oamenilor banii de care au nevoie pentru a trece prin această criză energetică cauzată de războiului lui Putin. Știu că Liz Truss și guvernul ei conservator vor face tot ce pot pentru a ajuta oamenii să treacă peste această criză, iar țara va îndura și vom câștiga”, a afirmat Boris Johnson.

Boris Johnson a ținut să-i mulțumească câinelui său

Sunt mândru că am îndeplinit promisiunile pe care le-am făcut partidului meu când ați avut plăcerea de a mă alege, câștigând cea mai mare majoritate din 1987, cea mai mare cotă de voturi din 1979. (...) Acum când plec, cred că uniunea noastră este atât de puternică încât cei care vor să o distrugă, vor continua să încerce, dar nu vor reuși niciodată, niciodată”, a mai adăugat el.

Mulțumesc tuturor celor din spatele meu, din această clădire. Mulțumesc tuturor celor din guvern. Mulțumesc tuturor celor care au avut grijă de mine și de familia mea în ultimii trei ani, inclusv câinelui Dilyn. Tocmai am spus partidului meu că dacă Dilyn și Larry pot lăsa în spate dificultățile lor ocazionale, atunci poate și Partidul Conservator. Peste toate, mulțumesc vouă, britanicilor”, a declarat Boris Johnson.

În legătură cu viitorul său în politică, Boris Johnson a utilizat limbajul metaforic: „În ceea ce privește subiectul revenirilor în viitoarea carieră, dați-mi voie să spun că acum sunt ca una dintre acele rachete de propulsie care și-a îndeplinit funcția. Și acum voi reintra ușor în atmosferă și voi ameriza invizibil într-un colț îndepărtat și obscur al Pacificului”.

Cine este Boris Johnson

Boris Johnson a fost unul dintre liderii politici importanți ai momentului, care a avut un cuvânt de spus în politica externă și după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

El și-a început cariera ca jurnalist. A fost învinuit că a falsificat afirmațiile interlocutorilor săi și astfel a fost concediat.

A fost primar al Londrei între 2008 și 2016. Apoi, a ocupat funcția de ministru de Externe în guvernul Theresa May. În anul 2019, devenind liderul Partidului Conservator.

Cu privire la modul în care fostul lider al Partidului Conservator va fi amintit după perioada în care a ocupat funcția de premier, Lord Charles Moore, fostul editor al Telegraph, a afirmat pentru BBC că Johnson va fi amintit ca posedând „defecte foarte grave, dar multe virtuți unice”.

Boris Johnson a realizat în calitate de prim-ministru lucruri pe care numai el le-ar fi putut realiza, cum ar fi Brexit-ul”, a mai adăugat Moore.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia