Boris Johnson refuză să agite ''steagul alb'' în faţa Bruxellesului şi exclude o nouă amânare a Brexit-ului

Boris Johnson refuză să agite ''steagul alb'' în faţa Bruxellesului şi exclude o nouă amânare a Brexit-ului

Fostul ministru de externe britanic şi fost primar al Londrei, Boris Johnson, favorit în cursa pentru succesiunea Theresei May la conducerea guvernului şi a Partidului Conservator, a declarat vineri că refuză să agite ''steagul alb'' în faţa Bruxellesului sau să accepte vreo nouă amânare a Brexit-ului, relatează AFP.

După ce a câştigat lejer prima rundă de vot din Partidul Conservator pentru alegerea viitorului premier şi lider al formaţiunii, Johnson promite că, dacă va câştiga această cursă, Brexit-ul amânat deja de două ori va fi efectiv pe 31 octombrie, cu sau fără un acord cu UE.

''Trebuie să ieşim (din UE) până pe 31 octombrie. Şi cred că ar fi într-adevăr ciudat să semnalăm în acest stadiu că guvernul britanic ar fi dispus, din nou, să agite steagul alb şi să amâne încă o dată'' retragerea din blocul comunitar, a spus el vineri la postul BBC.

Deşi a asigurat că nu urmăreşte un Brexit fără acord, Boris Johnson a subliniat că este ''absolut vital'' ca Regatul Unit să se pregătească şi pentru această eventualitate, adăugând că el nu împărtăşeşte ''pesimismul'' mediului de afaceri cu privire la consecinţele unei retrageri din UE fără un acord.

Cât despre ''plasa de siguranţă'' pentru frontiera nord-irlandeză, clauza din acordul convenit de Theresa May cu Bruxelles-ul ce a condus la respingerea acestui acord de trei ori în Camera Comunelor, iar ca efect al acestei respingeri la demisia şefei executivului, Boris Johnson a spus că se gândeşte la soluţii, una fiind în opinia sa să se efectuează controalele departe de graniţă, pentru a se evita reapariţia unei ''frontiere dure'' între Irlanda şi Irlanda de Nord, obiectivul declarat al ''plasei de siguranţă''. El a apreciat însă că această chestiune ar trebui abordată numai după ce Regatul Unit părăseşte efectiv blocul comunitar, în cadrul unor negocieri pentru încheierea unui acord de liber schimb cu UE.

Pe de altă parte, arătându-se sigur că va trece şi de a doua rundă de vot intern din Partidul Conservator ce se va desfăşura marţi, Boris Johnson a acceptat să participe marţi seară la o dezbatere televizată la BBC cu contracandidaţii săi, care deocamdată au rămas doar cinci după ce ministrul sănătăţii Matt Hancock s-a retras din cursă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...