Boris Johnson se foloseşte de un editorial pentru a-l presa pe Trump în legătură cu acordul nuclear cu Iranul

Boris Johnson se foloseşte de un editorial pentru a-l presa pe Trump în legătură cu acordul nuclear cu Iranul

Ministrul de externe britanic Boris Johnson s-a folosit de un articol de opinie publicat duminică în New York Times pentru a pune presiune asupra preşedintelui american Donald Trump în legătură cu acordul nuclear cu Iranul, relatează dpa.

Boris Johnson se află la Washington în această săptămână pentru discuţii cu administraţia Trump înainte de termenul limită de 12 mai până la care preşedintele american va decide dacă va continua să susţină acordul nuclear cu Iranul din 2015 sau va reimpune sancţiuni împotriva Teheranului, ceea ce ar însemna anularea Planului de Acţiune Comun Comprehensiv, aşa cum a fost numită oficial înţelegerea.

"În acest moment delicat, ar fi o greşeală să se renunţe la acordul nuclear şi să se înlăture constrângerile pe care acesta le impune Iranului", a scris şeful diplomaţiei britanice în New York Times .

Acordul, semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, cu sprijinul Chinei, Rusiei, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii, a relaxat sancţiunile impuse Teheranului în schimbul unor angajamente de renunţare la programul său de arme nucleare.

Înţelegerea a prevenit o cursă nucleară a înarmării în contextul actualelor "războaie civile şi conflicte sângeroase" din Orientul Mijlociu, a mai scris Johnson, care a adăugat că slăbiciunile acordului ar putea fi rezolvate.

"Cred că menţinerea constrângerilor acordului asupra programului nuclear al Iranului va ajuta de asemenea la contracararea acţiunilor regionale agresive ale Teheranului", a mai scris ministrul britanic de externe.

"Sunt singur de un lucru: orice alternativă disponibilă este mai rea", a mai scris el, precizând că "cea mai înţeleaptă cale" este îmbunătăţirea constrângerilor, nu anularea lor.

Boris Johnson urmează să se întâlnească în această săptămână cu vicepreşedintele Mike Pence, cu consilierul pentru securitate naţională John Bolton şi cu responsabili de politică externă din Congres.

El va încerca să salveze acest acord inclusiv apărând luni în emisiunea favorită a lui Trump, 'Fox & Friends', de pe postul Fox News, a relatat Press Association. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...