Bosnia-Herţegovina doreşte să expulzeze migranţii pentru că nu mai poate susţine financiar şederea lor

Bosnia-Herţegovina doreşte să expulzeze migranţii pentru că nu mai poate susţine financiar şederea lor

Bosnia-Herţegovina intenţionează să expulzeze migranţii ajunşi în această ţară care se aşteaptă la o creştere a şomajului în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, a anunţat joi ministrul bosniac al sănătăţii Fahrudin Radoncic, potrivit agenţiei EFE.

Bosnia-Herţegovina doreşte ''să se debaraseze de o mare povară, aceea a circa 8.000 - 9.000 de persoane pe care nu le poate susţine din punct de vedere economic, într-o situaţie în care între 50.000 şi 60.000 de cetăţeni vor rămâne fără loc de muncă'' din cauza măsurilor împotriva răspândirii coronavirusului, a spus oficialul bosniac la o conferinţă de presă la Sarajevo.

Ministrul bosniac a admis că această măsură are şi un rol de ''descurajare'' a venirii unor noi refugiaţi care ar dori să treacă prin Bosnia în drumul lor către vestul Europei. Mai mult, precizează el, repatrierea migranţilor clandestini rămaşi în Bosnia va fi şi un ''mesaj către unele ţări ale Uniunii Europene că nu dorim să ne transformăm într-o tabără pentru migranţi de unde ele să poată veni să selecteze mână de lucru calificată''.

Ca un prim pas, ministrul Fahrudin Radoncic a cerut stabilirea identităţii migranţilor care şi-au părăsit ţările în principal din motive economice. Apoi se vor efectua modificările legislative care să permită repatrierea acestora şi care vor stabili modalităţile de finanţare a acestei acţiuni, oficialul bosniac sugerând să fie folosite în acest scop fondurile europene oferite Bosniei pentru asistarea refugiaţilor.

Cei circa 8.000 de migranţi se află în tabere bosniace încă de dinaintea declanşării epidemiei de coronavirus după ce Croaţia, Ungaria şi Slovenia şi-au închis frontierele în faţa lor. Există şi numeroase relatări despre violenţe comise de poliţia croată împotriva migranţilor surprinşi pe teritoriul Croaţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...