Bosonul Higgs, surprins în "flagrant delict de dezintegrare" de specialiştii de la CERN

Bosonul Higgs, surprins în "flagrant delict de dezintegrare" de specialiştii de la CERN

Fizicienii de la CERN, care au descoperit în urmă cu şase ani bosonul Higgs, au anunţat marţi că au putut în sfârşit să observe procesul de dezintegrare a acestei particule fundamentale, care dă masă tuturor celorlalte particule, într-o pereche de particule mai mici, denumite "quark bottom", informează AFP.

Acest rezultat a fost obţinut cu ajutorul Large Hadron Collider (LHC) administrat de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), al cărei sediu general se află la Geneva.

Descoperirea experimentală în 2012 a bosonului Higgs, a cărei existenţă a fost prezisă încă din 1964, a fost recompensată cu premiul Nobel pentru Fizică în 2013, atribuit lui Francois Englert (Belgia) şi lui Peter Higgs (Marea Britanie).

Bosonul Higgs este considerat cheia de boltă a Modelului Standard din fizica particulelor, care defineşte structura fundamentală a materiei.

Acest model teoretic, elaborat în a doua jumătate a secolului al XX-lea, prezice, în special, că în 60% din cazuri, bosonul Higgs se descompune într-o pereche de "quark bottom" - particule cunoscute şi sub numele de "quark b".

Acestea sunt tot particule fundamentele şi există în şase tipologii. Cea mai grea dintre ele se numeşte "quark top" (sau "quark t"), iar următoarea, din punctul de vedere al masei, este "quark bottom".

"Era crucial să confirmăm sau să infirmăm această predicţie" a Modelului Standard despre dezintegrarea bosonului Higgs în particule de tip quark b, au subliniat experţii de la CERN într-un comunicat.

După ani de eforturi, cercetătorii care au participat la colaborările ştiinţifice ATLAS şi CMS din cadrul CERN au reuşit să observe această "dezintegrare insesizabilă" a bosonului Higgs într-o pereche de quark b.

"Acest rezultat este indubitabil o confirmare a Modelului Standard şi un triumf pentru echipele noastre de analişti", a declarat Karl Jakobs, purtător de cuvânt al experimentului ştiinţific ATLAS. "Dar, la început, aveam dubii în legătură cu capacitatea noastră de a observa această dezintegrare", a recunoscut el. AGERPRES


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

4 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?