Botoşani: Administraţia Barajului Stânca-Costeşti a decis creşterea volumului de apă evacuat din lac

Botoşani: Administraţia Barajului Stânca-Costeşti a decis creşterea volumului de apă evacuat din lac

Administraţia Barajului Stânca-Costeşti a decis duminică să crească volumul de apă evacuat din lac, pentru ca acesta să fie pregătit de preluarea unei unde de viitură anunţate pe râul Prut.

Directorul barajului, Mircea Vucovici, a declarat, pentru AGERPRES, că volumul de apă evacuat în aval se ridică la 220 mc/s, în condiţiile în care sâmbătă erau evacuaţi 169 mc/s.

Măsura a fost luată pe fondul instituirii unei avertizări Cod galben de inundaţii pe râul Prut.

"Am dat drumul la priza de rezervă şi suntem pregătiţi ca, în cazul în care este nevoie, să creştem volumul de apă evacuată. Aceste decizii sunt luate în funcţie de cotele Prutului la intrarea în ţară. Deocamdată nu este niciun pericol", a afirmat Vucovici.

El susţine că nivelul apei din acumularea Stânca-Costeşti se află sub nivelul normal de retenţie.

Barajul Stânca-Costeşti a fost construit în perioada 1973 - 1978 în baza unei colaborări între România şi fosta Uniune Sovietică, având rolul principal de atenuare a viiturilor, în vederea evitării inundaţiilor. El are o capacitate maximă de 1,4 miliarde de metri cubi de apă şi se întinde pe o suprafaţă de 6.950 de hectare. AGERPRES/(A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”