Botoșani: Fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, reținut de procurorii DNA

Botoșani: Fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, reținut de procurorii DNA

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Florin Țurcanu, a fost reținut, marți seară, pentru 24 de ore, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență, se arată într-un comunicat al DNA. * Botoșani: Percheziții la locuința fostului președinte al Consiliului Județean

Potrivit acestuia, procurorii au dispus, marți, punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Țurcanu, după ce, în perioada iunie 2013—septembrie 2014, în calitate de președinte al CJ Botoșani, acesta ar fi pretins și primit sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea unui membru din familia lui Florin Țurcanu, situat în municipiul Botoșani.

Procurorii susțin că banii și foloasele materiale provin de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, administrator în drept sau în fapt al firmelor Cornell S Floor SRL, Omniutil SRL și Tino Unitrans SRL. Acesta ar fi construit casa, beciul, gardul, fosa septică, rețeaua de apă și canalizare și a executat lucrări de finisaje, instalații electrice, instalații sanitare, instalații termice, lucrări care se ridică la peste 272.000 de lei. La aceste cheltuieli se adaugă și cele privind achiziționarea unor aparate electrocasnice, precum televizor sau frigider, dar și perdele și o canapea.

"În schimbul execuției lucrărilor, Florin Țurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul primăriilor Avrămeni și Dîngeni, jud. Botoșani, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri către SC Omniutil SRL și SC Tino Unitrans SRL, administrate de Bîrsan Vasile Marcel, precum și efectuarea cu celeritate a plăților aferente acelor contracte. În același scop, Florin Țurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze firma SC Cornell s Floor SRL, în asociere cu alte firme sau ca și subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câștigarea licitațiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local, Consiliul Județean Botoșani având calitatea de autoritate contractantă", se arată în comunicatul DNA — Serviciul Teritorial Suceava.

Procurorii DNA au dispus, tot marți, și punerea în mișcare a acțiunii penale față de omul de afaceri Marcel Bîrsan, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”