Botoșani: Mii de animale vândute la abatoare din lipsă de furaje, pe fondul secetei excesive

Botoșani: Mii de animale vândute la abatoare din lipsă de furaje, pe fondul secetei excesive

Numărul animalelor abatorizate în luna august în județul Botoșani a înregistrat o creștere semnificativă față de luna precedentă, potrivit unei situații centralizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Datele statistice arată că în luna august au fost sacrificate în abatoare 8.340 de bovine, cu 17% mai mult decât în luna iulie, și 7.756 porcine, cu 27% mai mult decât în luna iulie.

Creșterea este pusă de specialiștii din agricultură pe seama secetei excesive care a afectat județul Botoșani și care a determinat foarte mulți crescători să își vândă animalele.

"Lipsa precipitațiilor a afectat și sectorul zootehnic. În zootehnie apa este vitală. Nu poți avea zootehnie fără sursă de apă. Diminuarea efectivelor de animale este o cauză a fenomenului de secetă. Nu poți să ții animalul fără apă. Fără mâncare îl ții, fără apă nu", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcției pentru Agricultură, Cristian Delibaș.

Primarii din comunele afectate de secetă susțin că țăranii sunt disperați atât din cauza lipsei furajelor, cât și din cauza lipsei apei, iar din acest motiv sunt nevoiți să renunțe la vacile și porcii din gospodării.

"Sunt într-adevăr oameni care își vând animalele, pentru că nu furajele necesare să le crească pe toate. Vând o parte din animale și păstrează doar câteva pe care cred ei că pot să le asigure furaje. Problema cea mai mare este apa", a afirmat primarul comunei Coțușca, Dan Vezeteu.

Seceta din județ a făcut ca 33 de unități teritorial — administrative să solicite prefectului instituirea stării de alertă.

AGERPRES/ (A—autor: Cristian Lupașcu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sunt acri strugurii / Andra a plecat de la „Vocea României” după numai un sezon: „Mi s-a cerut să fiu rea”

2 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!

3 În România nimic nu este întâmplător...

4 Faza anului în București: Milionar cu Ferrari de 450k luând curent de la un Uber

5 Doi foști tablagii, sinecuriști PSD, eliminați de la vârful Romarm