Botoşani: Protest al medicilor veterinari faţă de subfinanţarea activităţilor de teren şi faţă de lipsa echipamentelor de protecţie anti-COVID

Botoşani: Protest al medicilor veterinari faţă de subfinanţarea activităţilor de teren şi faţă de lipsa echipamentelor de protecţie anti-COVID

Medicii veterinari din judeţul Botoşani au pichetat, luni, sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) în semn de nemulţumire faţă de nerespectarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a contractelor încheiate cu medicii veterinari de liberă practică, dar şi faţă de subfinanţarea activităţii de teren a acestora.

Mai mulţi medici veterinari din judeţ, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari, au protestat în curtea DSVSA, cerând majorarea tarifelor pentru manopera prestată de medicii veterinari şi alocarea de fonduri pentru achiziţionarea echipamentelor sanitare de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19.

"În primul rând, ne nemulţumeşte întârzierea aplicării Ordonanţei 117 care ar fi finanţat corespunzător activitatea de medicină veterinară de teren. Lipsa finanţării ne opreşte din activitate sau ne împiedică foarte mult să facem ce este de făcut în condiţii corespunzătoare. Nu avem cu ce să ne asigurăm materiale de protecţie în plină pandemie de COVID, nu avem cu ce să cumpărăm tipizatele necesare inventarului în desfăşurare. În plină pandemie de COVID tu mă trimiţi din ogradă în ogradă fără bani, cu ce să îmi cumpăr botoşei, mănuşi, mască, salopetă, cizme, dezinfectanţi? Noi putem să fim foarte uşor vectori care transmitem inclusiv pesta porcină africană despre care se face atâta vâlvă. Nu ni s-au majorat tarifele din 2013. Au crescut toate, dar tarifele pentru manoperă au înţepenit la nivel de 2013. Cu ce să ne facem activitatea?", a declarat medicul veterinar Laura Neamţu.

"Lipsa banilor ne-a scos în stradă, dar mai ales pentru faptul că nu am fost şi nu suntem plătiţi pentru ceea ce facem. Procedurile de inventariere a animalelor din gospodăriile populaţiei sunt foarte stufoase, sunt încărcate peste măsură cu hârtii şi acte care trebuie întocmite. În acest sens creşte foarte mult timpul alocat fiecărei exploataţii. Noi ar trebui să fim plătiţi în funcţie de timpul pe care îl consumăm, dar tarifele au rămas înţepenite la 26 de lei de exploataţie şi nu acoperă nici 50% din timpul cheltuit", a afirmat, la rândul său, medicul veterinar Alexie Bobuţanu.

Protestatarii au afişat mesaje de genul "Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea", "Atenţie! Suntem parte a sistemului de sănătate publică" sau "Avem drepturi, nu doar obligaţii contractuale".

Protestele organizate de Colegiul Medicilor Veterinari vor continua pe tot parcursul acestei săptămâni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…