Botoșani: Proteste la Manoleasa în timpul vizitei ministrului Transporturilor, față de starea proastă a DN 24C

Botoșani: Proteste la Manoleasa în timpul vizitei ministrului Transporturilor, față de starea proastă a DN 24C

Zeci de localnici din satele Manoleasa Prut, Iorga și Liveni din județul Botoșani au protestat, joi, față de starea proastă a DN 24C, amplasând pe gardurile gospodăriilor, pe stâlpi, pe indicatoarele rutiere sau pe copaci pancarte prin care solicitau asfaltarea singurului drum național de pământ.

Mesajele au fost afișate în timpul unei vizite a ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, și a directorului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ștefan Ioniță, pe drumul național DN 24C.

"Doamne, nu da ploaie pe ulița mea!", "Vrem asfalt!", "Vai de noi, ce noroi" sau "Și eu sunt cetățean UE", sunt câteva dintre lozincile sătenilor din comuna Manoleasa.

"Astea sunt drumuri din epoca primitivă. Astea nu sunt drumuri de o țară europeană. La noi aici zici că e un ținut uitat de lume, e un fel vest sălbatic. Parcă Dumnezeu a uitat colțul acesta de lume", a declarat unul dintre localnici.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a solicitat, joi, directorului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Ovidiu Laicu, să găsească soluții urgente pentru aplicarea unui tratament bituminos pe DN 24C, singurul drum național de pământ din județul Botoșani. Potrivit ministrului, care a efectuat în aceeași zi o vizită pe respectivul tronson de drum, soluția este una provizorie, absolut necesară până la finalizarea procedurilor de desemnare a unui constructor care să asfalteze DN 24C ce face legătura între localitățile Manoleasa și Rădăuți Prut.

"Am discutat cu domnul director de la DRDP Iași căruia i-am cerut ca în cel mai scurt timp să găsească o soluție pentru aplicarea unui tratament bituminos pe toată porțiunea de drum național DN 24C, ulterior urmând ca noi să demarăm procedura de achiziție pentru proiectare și execuție. Drumul nu poate rămâne în această stare. Aștept evaluarea și impactul bugetar pe care îl va avea, astfel încât să alocăm sumele necesare în vederea demarării lucrărilor de întreținere pe acest sector de drum", a afirmat ministrul Transporturilor.

El a dat asigurări că procedurile de achiziție publică pentru desemnarea firmei care va efectua modernizarea DN 24C se vor finaliza până la sfârșitul lunii august a acestui an.

"În momentul de față, studiul de fezabilitate al obiectivului de investiții 'Modernizarea DN 24C' este finalizat, dar asta nu înseamnă că poate fi scos la licitație și bugetat. Mai sunt câteva etape de parcurs, pentru ca acest lucru să fie finalizat, și anume elaborarea unei hotărâri de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, astfel încât să putem prinde în buget acest obiectiv de investiții. Ulterior, vom scoate la licitație proiectarea și execuția acestui tronson de drum național. Lucrul acesta, din estimările pe care le-am primit de la companie, se vor întâmpla în perioada sfârșitul lunii august", a precizat Cuc.

Ministrul Transporturilor a afirmat că DN 24C este ''o rușine pentru România" și că, crede, că o parte de vină pentru starea actuală a drumului revine Guvernului Cioloș, care nu a alocat în 2016 fonduri pentru conservarea lucrărilor efectuate în 2014 și 2015, pentru care au fost cheltuite peste trei milioane de lei.

Asfaltarea drumului de pământ DN 24C ar presupune cheltuirea a 109 milioane de lei de la bugetul de stat.

Vizita ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, a avut loc la patru zile după ce proprietarii de mașini din localitățile tranzitate de DN 24C au protestat față de starea proastă a drumului.

AGERPRES/(A — autor: Cristian Lupașcu; editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...