Brăila: Fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Bunea Stancu, eliberat condiţionat de Tribunalul Galaţi

Brăila: Fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Bunea Stancu, eliberat condiţionat de Tribunalul Galaţi

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru conflict de interese în dosarul "Sportul", a fost eliberat condiţionat în urma unei decizii date de Tribunalul Galaţi.

"În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 1 lit. b) Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Galaţi împotriva sentinţei penale nr. 1135/17.07.2019 a Judecătoriei Galaţi în dosarul 13419/233/2019 privindu-l pe condamnatul Gheorghe Bunea Stancu. În temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 22.08.2019", se arată în soluţia publicată de Tribunalul Galaţi.

Pe 28 iunie 2019, magistraţii Curţii de Apel Galaţi l-au condamnat pe Gheorghe Bunea Stancu la o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru conflict de interese, într-un dosar deschis de procurorii DNA Galaţi în august 2015.

DNA a dispus la acea vreme trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu şi a directorului economic al CJ Brăila, Alina Daniela Rusu, ambii fiind acuzaţi de abuz în serviciu şi conflict de interese, după ce au aprobat finanţarea a două cluburi sportive, SC Club Fotbal Brăila şi Asociaţia Handbal Club "Dunărea" Brăila, dispoziţie considerată ilegală de procurorii DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în perioada 28 martie 2006 - 8 martie 2012, preşedintele CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu a făcut mai multe demersuri şi a luat decizii prin care două persoane juridice - SC Club Fotbal Brăila SA şi Asociaţia Handbal Club 'Dunărea' Brăila - au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 7,5 milioane lei din bugetul CJ.

DNA precizează că demersurile, constând în întocmirea expunerilor de motive, susţinerea acestora şi adoptarea hotărârilor, precum şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi CJ Brăila, au fost făcut în condiţiile în care Gheorghe Bunea Stancu cunoştea că se află în incompatibilitate. În plus, au constatat procurorii, finanţarea celor două persoane juridice a fost aprobată cu nerespectarea prevederilor legale, respectiv fără a exista angajamente legale, hotărâri ale CJ Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi.

Anchetatorii susţin că, la foloasele obţinute de cele două societăţi, în valoare de aproximativ 7,5 milioane lei (respectiv 2,3 milioane lei pentru Fotbal Club Dunărea Brăila şi aproape 5,2 milioane lei pentru Handbal Club Dunărea Brăila) se adaugă dare în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 ani, a unui autoturism aparţinând CJ Brăila.

"Aceasta, în condiţiile în care SC Bursagrirom SA Brăila, la care Gheorghe Bunea Stancu este acţionar majoritar, are o participare indirectă la capitalul SC Concivia SA Brăila, societate care are, la rândul său, calitatea de acţionar majoritar la SC Fotbal Club Dunărea Brăila şi membru fondator la Asociaţia Handbal Club "Dunărea" Brăila, fiind, deci, persoană afiliată la acestea. Totodată, din totalul sumei de 7.492.360 lei încasată de cele două cluburi sportive, suma de 247.122,56 lei (fără TVA) ce reprezintă cheltuielile ocazionate de serviciile de servire masă ce au fost virate la SC Istru SA Brăila, firmă la care SC Bursagrirom SA Brăila este acţionar majoritar, iar fiul lui Gheorghe Bunea Stancu este preşedinte al Consiliului de Administraţie", se arată în comunicat.

DNA menţionează că, din prestarea serviciilor de alimentaţie publică către cele două cluburi în perioada 2008 - 2011, SC Istru a realizat un profit net estimat de aproximativ 62.000 lei.

Sursa citată subliniază că, astfel, Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al C.J Brăila, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin mai multe acte materiale a îndeplinit mai multe acte şi a luat decizii prin care a obţinut în mod indirect prin intermediul cluburilor foloase patrimoniale în valoare de aproape 7,5 milioane lei pentru firma la care este acţionar majoritar şi în mod direct foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral.

Gheorghe Bunea Stancu a mai fost condamnat în aprilie 2015 la trei ani închisoare cu executare pentru fapte de corupţie în dosarul "Mită la PSD", dar a fost eliberat condiţionat în august 2016. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”