Brăila: Lacul Sărat a devenit portocaliu, iar nivelul apei este îngrijorător de scăzut

Brăila: Lacul Sărat a devenit portocaliu, iar nivelul apei este îngrijorător de scăzut

Lacul Sărat din staţiunea cu acelaşi nume, cunoscută în întreaga lume ca izvor de sănătate, se confruntă în momentul de faţă cu un fenomen ciudat, care face ca apa să capete o nuanţă portocalie, iar nivelul apei este cel mai scăzut din ultimii ani, existând pericolul ca lacul să "devină istorie", a declarat, pentru AGERPRES, administratorul bazei de tratament şi plajei din Lacul Sărat, Ion Tănase.

"Deoarece nivelul lacului este mai scăzut decât de obicei, a crescut concentraţia de iod şi astfel a apărut această culoare portocalie. Până acum o săptămână, două, nu s-au făcut deloc băi în lac şi nu a avut cine să amestece apa lacului cu iodul. Se ştie că iodul e mai puţin solubil în apă şi rămâne ca o peliculă, cum rămâne la ciorbă deasupra grăsimea de la pasăre", a declarat Ion Tănase.

Administratorul bazei de tratament şi plajei trage un semnal de alarmă asupra faptului că existenţa Lacului Sărat este pusă în pericol de lucrările de amenajare făcute în fosta zonă de protecţie severă a lacului.

"Scăderea apei din lac este mai mare ca în alţi ani din cauza faptului că au fost perioadele acestea lungi de secetă. Anul trecut şi până acum câţiva ani, nici la încheierea sezonului nu era aşa de scăzută apa. S-au ridicat tot felul de construcţii la mal şi s-a stricat sistemul de alimentare naturală a lacului. Dacă se mai fac fel de fel de lucrări de amenajări în fosta zonă de protecţie severă a lacului, s-ar putea să rămânem şi fără lac", a declarat Ion Tănase.

În mod normal, Lacul Sărat trebuie să comunice cu Dunărea, prin pânza freatică, dar din cauza construcţiilor făcute în ultimii ani pe malul lacului, cu fundaţii mari, este posibil să fie afectat sistemul natural de alimentare, potrivit administratorului Tănase.

Staţiunea Lacul Sărat este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila şi cuprinde o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, saună şi sală de gimnastică şi oferă, suplimentar, facilităţi de balneaţie liberă, cu băi de soare şi nămol. Complexul are o capacitate de 250 locuri şi este deschisă indiferent de anotimp, oferind facilităţi pentru băi calde în ape minerale, aplicări de nămol cald şi rece, hidroterapie şi kinetoterapie.

Lacul, format pe un vechi curs al Dunării, care acum este complet izolat, este înconjurat de 70 hectare de pădure, care atenuează climatul de stepă şi constituie un plăcut loc de recreere. Adâncimea apei variază între 0,6 şi 1,80 metri, iar fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafaţă de un nămol terapeutic, cu un grad foarte mare de mineralizare. Lacul are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecţiuni, motiv pentru care suferinzi din toată lumea vin, de ani de zile, la tratament.

Lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii.

Pacienţii au la dispoziţie proceduri pentru următoarele grupe de afecţiuni: afecţiuni reumatismale degenerative - spondiloza cervicală, dorsală şi lombară, artroze şi poliartroze; afecţiuni reumatismale inflamatorii; afecţiuni reumatismale abarticulare - tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita; afecţiuni postraumatice - redori articulare posttraumatice, recuperare după imobilizări în aparat gipsat, după operaţii pe muşchi, articulaţii şi oase, entorse şi luxaţii; afecţiuni dermatologice - unele forme de psoriazis, ichtioze, cheratodermii, neurodermite; afecţiuni neurologice periferice; afecţiuni ginecologice - insuficienţă ovariană, cervicite cronice; afecţiuni endocrine - hipotiroidie benignă, hipoovarită puberală; afecţiuni ale aparatului locomotor - reumatismale degenerative, inflamatorii, posttraumatice după fracturi, entorse, luxaţii. AGERPRES / (A - autor: Ecaterina Ignat, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro