Brăila: Un bărbat de 35 de ani a scos, pentru a doua oară, Crucea de Bobotează din apele Dunării

Brăila: Un bărbat de 35 de ani a scos, pentru a doua oară, Crucea de Bobotează din apele Dunării

Brăileanul Răzvan Rachel, în vârstă de 35 ani, a reuşit performanţa de a scoate pentru a doua oară în ultimii ani Crucea sfinţită aruncată, joi, în apele Dunării, potrivit tradiţiei de Bobotează, de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun.

Răzvan Rachel este angajat la Unitatea de Marină din Brăila şi a spus, după ce a primit binecuvântarea din partea Arhiepiscopul Dunării de Jos, că este a doua cruce pe care reuşeşte să o recupereze din apele Dunării şi că intenţionează să o păstreze, cu credinţa că îi va aduce sănătate şi bucurii.

"Sar de 12 ani după crucea de Bobotează. În 2012 am prins o cruce şi anul astă încă una. Prima cruce pe care am luat-o i-am dăruit-o nepoţelului meu, el fiind fără păcat, avea 6 anişori atunci, şi am zis că următoarea pe care o voi lua o voi păstra pentru mine. Îmi doream din suflet să mai am o cruce pentru mine în casă. Chiar dacă voi mai sări şi în următorii ani, îi voi lăsa pe alţi colegi să prindă crucea, pentru că fiecare merită o cruce. Apa a fost bună faţă de alţi ani, chiar caldă. Am prins crucea cu credinţa că îmi va aduce sănătate şi bucurii", a spus Răzvan Rachel.

Marea sărbătoare a Botezului Domnului a adus joi, pe malul brăilean al Dunării, unde temperatura a ajuns la 10 grade Celsius la orele amiezii, o mie de oameni care au asistat la Slujba de Sfinţire a Apei Celei Mari şi au primit agheasmă.

"Astăzi ne bucurăm de soare şi de căldură. Este bine că nu este ger, aşa cum poate ne-am obişnuit. Nu trebuie să fie ger mereu de Bobotează. Cei care sunt la Ecuator nu au voie să serbeze Boboteaza? În Ţara Sfântă este vreodată ger? Nu! E semn de sus. Poporul român are nevoie de căldură. De ajuns! S-a comportat foarte frumos, un popor ascultător, blând şi credincios, îl văd ca pe o icoană. (...) Nu mai sunt atâtea cristelniţe într-o ţară câte sunt în Ţara Românească. Cristelniţa este locul unde ne botezăm, ne închinăm, ne sfinţim, ne curăţim, ne înnoim firea, primim nume creştin, zidim inimi creştine, deschidem inimile către fraţi, ne zidim ca un zid de biserică, aceasta este biserica. După modelul stâlpilor vii, fiecare creştin este un stâlp viu la temelia bisericii pe care se reazemă bolta cerului şi răsare soarele dreptăţii", a spus, cu această ocazie, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Sărbătoarea Bobotezei a început de la primele ore ale dimineţii la Catedrala Naşterea Domnului, cu Sfânta Liturghie, care a fost urmată de o procesiune religioasă până pe Esplanada Dunării, cu icoana Bobotezei în faţă, steaguri bisericeşti şi Cruci sfinţite, militari şi civili, preoţi, diaconi şi credincioşi.

Anul acesta, nouă brăileni au intrat în cursa pentru recuperarea crucii de Bobotează, condiţiile pentru cei care s-au înscris în competiţie fiind ca aceştia să aibă analizele la zi, să nu sufere de afecţiuni cardiace şi să prezinte rezultatul analizei EKG, eliberat de către medicul specialist.

Sărbătoarea s-a desfăşurat conform vechilor obiceiuri, fără restricţii, cu participarea tuturor credincioşilor, vaccinaţi sau nevaccinaţi, ordinea fiind asigurată de peste 100 de jandarmi şi poliţişti care au instalat garduri de protecţie pe Faleza Dunării, unde a avut loc slujba de sfinţire a apei.

Anul acesta au fost pregătite 40 de tone de agheasmă, îmbuteliată în sticle de un litru şi de jumătate de litru, 10 tone fiind împărţite credincioşilor pe Faleza Dunării şi 30 de tone în bisericile din judeţ.

Manifestările cu caracter religios dedicate Bobotezei au fost organizate de Primăria Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Protoieria şi Garnizoana Brăila. AGERPRES-FOTO PE FLUX/(A - autor: Ecaterina Ignat, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria