Brașov: Cetatea Râșnov va intra în cel mai amplu proiect de restaurare, conservare și amenajare

Brașov: Cetatea Râșnov va intra în cel mai amplu proiect de restaurare, conservare și amenajare

Cetatea Râșnov, unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din județul Brașov, va intra în cel mai amplu proiect de restaurare, conservare și amenajare muzeală, în cadrul proiectului "Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a cetății Râșnov - Incinta de Vest - și crearea infrastructurii conexe", au anunțat vineri într-o conferință de presă primarul Râșnovului, Adrian Veștea, și directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, istoricul Nicolae Pepene.

"Este unul din cele mai importante proiecte din punct de vedere muzeal din județul Brașov și de ce nu din România, pentru că Cetatea Râșnov, după cum vedem, are un aflux de turiști din ce în ce mai mare, și cred că este necesar ca cetatea să beneficieze de un asemenea proiect. Proiectul a fost elaborat, am obținut avizele de la Ministerul Culturii și este gata pentru a-l depune în vederea obținerii finanțării. Valoarea totală a proiectului cu TVA inclus este de 3,9 milioane de euro. Este un proiect care rezolvă în totalitate toate necesitățile din Cetatea Râșnov din punct de vedere al restaurării, din punct de vedere al spațiilor expoziționale. Cred că este proiectul care închide cercul pe care Râșnovul l-a abordat prin crearea unei baze de agrement cât mai atractive pentru turiștii care vizitează orașul, dacă luăm în calcul și celelalte obiective realizate până acum, respectiv liftul spre cetate pornind din centrul orașului, Dino Park, Baza sportivă de sărituri cu schiurile de pe Valea Cărbunării, reabilitarea centrului istoric al Râșnovului', a declarat primarul Adrian Veștea.

Istoricul Nicolae Pepene a spus că după restaurarea Cetății Râșnov va exista un monument istoric cu foarte multe spații muzeale, cu expoziții atractive și piese de patrimoniu.

"O să avem mai multe spații pentru festivalurile și concertele desfășurate în cetate, o să avem spații speciale pentru living history, o să încercăm să implementăm acest concept de reconstituire istorică, aceste lecții istorice pe viu în Cetatea Râșnov, cumva în premieră națională și, foarte important, o să avem o agendă culturală pentru copii, pentru elevi, nu doar în timpul perioadelor gândite de genul "Școala altfel", pentru a atrage copiii în cetate. Noi sperăm ca în timpul vacanțelor să dezvoltăm programe speciale, pentru că acum nu putem folosi Incinta de vest a cetății, nici măcar jumătate din spații. Am fost obligați să creăm un circuit de vizitare securizat, iar din momentul în care cetatea va fi restaurată și va fi amenajată cu toată infrastructura conexă, o să avem cu siguranță o activitate foarte bogată și importantă. Este posibil că gândim, pentru că legislația ne permite, să avem circuite de vizitare chiar pe timpul nopții. După realizarea acestui proiect, în Cetatea Râșnov o să mai fie nevoie doar de lucrări de conservare și administrare, pentru o perioadă foarte lungă de timp", a punctat Pepene.

În cadrul proiectului sunt prevăzute o serie de lucrări de intervenție la nivelul construcțiilor care alcătuiesc Cetatea Râșnov-Incinta de Vest, dar și crearea infrastructurii conexe care să susțină demersul intervențiilor. Este vorba de intervenții de restaurare, conservare, punere în siguranță, igienizare, amenajare interioară și exterioară, sistematizare verticală, punere în valoare și semnalizare.

Primarul Râșnovului a precizat că, în cazul în care proiectul nu va fi aprobat, va fi pus în practică cu bani de la bugetul local. În toamna acestui an se va ști dacă proiectul va primi finanțare și, cel mai probabil, lucrările vor începe anul viitor și vor dura doi ani.

De la începutul anului 2016 până în luna iunie Cetatea Râșnov a fost vizitată de 123.598 de turiști, față de 87.074 în aceeași perioadă a anului trecut, a spus Veștea.

AGERPRES/(A-autor: Jana Pintili, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…