Braşov: Junii au marcat, de Buna Vestire, venirea primăverii prin obiceiul ieşirii cu surla

Braşov: Junii au marcat, de Buna Vestire, venirea primăverii prin obiceiul ieşirii cu surla

Sunetul surlei s-a putut auzi, joi, în Scheii Braşovului, zona centrului istoric al oraşului, Junii braşoveni marcând astfel, de sărbătoarea Bunei Vestiri, venirea primăverii.

Obiceiul ieşirii cu surla, de Buna Vestire, este primul eveniment din an din seria celor organizate de junii braşoveni şi este păstrat cu sfinţenie şi transmis din generaţie în generaţie.

"În ziua de 25 martie, de Buna Vestire, noi, junii, cântăm cu surla. (...) Surla este de o mare însemnătate pentru noi, pentru juni, deoarece vesteşte, practic, primăvara, şi în acelaşi timp începerea activităţilor noastre care vor urma în acest an. (...) Această surlă seamănă cu o trompetă, dar este un instrument arhaic, nu scoate sunete melodioase, ci nişte sunete deosebite, foarte apreciate de locuitorii din Şchei, care o consideră ca "sfânta surlă". Pe vremuri, cu ajutorul acestui instrument, oamenii erau adunaţi la sfat sau pentru a-şi apăra cetatea", a precizat preşedintele Uniunii Junilor, Constantin Chicuş.

Cu acelaşi prilej, mai mulţi copii au participat la un concurs de bătut toaca, la Biserica Sf. Nicolae din Schei, după terminarea slujbei religioase. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu