Brazilia: 30% din posturile de înalţi funcţionari rezervate persoanelor de culoare şi metise

Brazilia: 30% din posturile de înalţi funcţionari rezervate persoanelor de culoare şi metise

Cel puţin 30% din funcţiile de încredere din cadrul serviciului public din Brazilia vor fi rezervate persoanelor de culoare şi metise, potrivit unui decret semnat marţi de preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, relatează AFP.

FOTO ft.com

"Rasismul este la rădăcina inegalităţii, motiv pentru care trebuie să-l combatem ca pe un parazit dintr-o plantaţie", a declarat preşedintele de stânga la Brasilia, unde a semnat decretul.

El a fost însoţit de ministrul său pentru egalitatea rasială, Anielle Franco, simbol al luptei împotriva rasismului şi violenţei poliţiei.

În scopul de a "încuraja prezenţa persoanelor de culoare în funcţii de decizie şi conducere", decretul indică faptul că 30% din aceste posturi din administraţia publică le vor fi rezervate. Acest obiectiv urmează să fie atins până la sfârşitul lui 2025, a precizat guvernul într-o notă.

Lula da Silva, care a început în ianuarie al treilea mandat în fruntea acestei ţări cu 213 milioane de locuitori, a promis că guvernul său va reflecta "faţa societăţii braziliene", în mare parte de culoare şi metisă.

Fără absenţa discriminării rasiale şi de gen, "nu va exista democraţie", a subliniat preşedintele.

Brazilia este ultima ţară de pe continentul american care a abolit sclavia în 1888. Concentrează cea mai mare populaţie de culoare din afara Africii.

Însă flagelul rasismului de acolo este structural: mai puţin de 5% dintre directorii celor mai mari 500 de companii braziliene sunt de culoare sau din rândul unei minorităţi, potrivit unui studiu realizat în 2021.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina