Brazilia: Curtea Supremă refuză eliberarea fostului preşedinte Lula da Silva

Brazilia: Curtea Supremă refuză eliberarea fostului preşedinte Lula da Silva

Curtea Supremă a Braziliei a respins marţi două cereri de punere în libertate a fostului preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, închis de peste un an pentru corupţie, relatează AFP.

Prima cerere, care avea puţine şanse să fie aprobată, a fost respinsă de Curte cu patru voturi contra şi unul pentru.

Magistraţii, chemaţi să se pronunţe asupra imparţialităţii fostului judecător anticorupţie Sergio Moro care l-a condamnat pe Lula în primă instanţă şi între timp a devenit ministru al justiţiei, au respins apoi o altă cere de eliberare a fostului preşedinte.

Judecătorii au tranşat cu un scor strâns, trei contra şi două pentru, în defavoarea lui Lula, 73 de ani. Ei au decis să amâne pentru a doua jumătate a anului examinarea conduitei lui Sergio Moro şi l-au lipsit de libertate până la data respectivă pe liderul istoric al stângii braziliene.

Apărarea lui Lula a depus acest recurs motivând că judecătorul nu putea fi imparţial din moment ce ulterior a devenit ministrul lui Jair Bolsonaro, candidat de extremă dreaptă ales la preşedinţie în octombrie 2018 după respingerea candidaturii lui Lula, trimis la închisoare.

Lula ispăşeşte din aprilie 2018 o pedeapsă de 8 ani şi 10 luni de închisoare, pentru obţinerea un duplex de lux în calitate de mită din partea unei companii din domeniul construcţiilor publice în schimbul unor contracte cu grupul petrolier de stat Petrobras.

El s-a declarat mereu nevinovat şi victimă a unei maşinaţiuni politice menite să-i bareze calea spre alegeri, toate sondajele indicându-l câştigător detaşat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro