Brazilia: Curtea Supremă refuză eliberarea fostului preşedinte Lula da Silva

Curtea Supremă a Braziliei a respins marţi două cereri de punere în libertate a fostului preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, închis de peste un an pentru corupţie, relatează AFP.

Prima cerere, care avea puţine şanse să fie aprobată, a fost respinsă de Curte cu patru voturi contra şi unul pentru.

Magistraţii, chemaţi să se pronunţe asupra imparţialităţii fostului judecător anticorupţie Sergio Moro care l-a condamnat pe Lula în primă instanţă şi între timp a devenit ministru al justiţiei, au respins apoi o altă cere de eliberare a fostului preşedinte.

Judecătorii au tranşat cu un scor strâns, trei contra şi două pentru, în defavoarea lui Lula, 73 de ani. Ei au decis să amâne pentru a doua jumătate a anului examinarea conduitei lui Sergio Moro şi l-au lipsit de libertate până la data respectivă pe liderul istoric al stângii braziliene.

Apărarea lui Lula a depus acest recurs motivând că judecătorul nu putea fi imparţial din moment ce ulterior a devenit ministrul lui Jair Bolsonaro, candidat de extremă dreaptă ales la preşedinţie în octombrie 2018 după respingerea candidaturii lui Lula, trimis la închisoare.

Lula ispăşeşte din aprilie 2018 o pedeapsă de 8 ani şi 10 luni de închisoare, pentru obţinerea un duplex de lux în calitate de mită din partea unei companii din domeniul construcţiilor publice în schimbul unor contracte cu grupul petrolier de stat Petrobras.

El s-a declarat mereu nevinovat şi victimă a unei maşinaţiuni politice menite să-i bareze calea spre alegeri, toate sondajele indicându-l câştigător detaşat.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!

2 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

3 VIDEO Domeniul „Mama sunt eu” / Așa ne-a furat PSD, pe față, rânjind în batjocură!

4 Pinochio s-a întors! Ponta a cerut 3 ministere la negocierile cu Orban! Cel mai important: Apărarea!

5 Priviți, oameni buni! Da, Dăncilă este încălțată de o biată sclavă de pe plantațiile PSD! Vaca asta s-o crede …

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere