Brazilia: Fostul CEO al Petrobras, condamnat la 11 ani de închisoare pentru corupţie

Brazilia: Fostul CEO al Petrobras, condamnat la 11 ani de închisoare pentru corupţie

Fostul CEO al grupului petrolier brazilian Petrobras şi al băncii publice Banco do Brasil, Aldemir Bendine, a fost condamnat miercuri la 11 ani de închisoare pentru "corupţie pasivă şi spălare de bani", relatează AFP.

Sentinţa judecătorului Sergio Moro, magistrat emblematic al luptei anticorupţie din Brazilia, a amintit despre mită în valoare de trei milioane de reali (circa 750.000 de euro) plătită lui Aldemir Bendine de gigantul din domeniul construcţiilor Odebrecht.

"Îl condamn pe Aldemir Bendine că a primit trei milioane de reali din partea grupului Odebrecht din cauza funcţiilor sale de conducere în fruntea Petrobras şi Banco do Brasil", a subliniat sentinţa, la care AFP a avut acces.

Fostul responsabil, în vârstă de 54 de ani, a fost plasat în arest preventiv în iulie 2017, în cadrul operaţiunii "Lava Jato", anchetă tentaculară care a scos în evidenţă un uriaş sistem de corupţie orchestrat de grupuri din domeniul construcţiilor oferind mită oamenilor politici de toate culorile şi liderilor de întreprinderi publice pentru a obţine contracte publice.

Potrivit sentinţei pronunţate de Sergio Moro, Aldemir Bendine a cerut mită de la Odebrecht în 2014, când era încă preşedintele băncii, dar plata a fost efectuată în 2015, într-un moment în care se afla deja la conducerea Petrobras.

El a fost numit în fruntea companiei petroliere de stat pentru a face curăţenie după lansarea în 2014 a operaţiunii "Lava Jato" care a dezvăluit o vastă reţea de deturnare de fonduri ce a costat Petrobras peste două miliarde de dolari.

"Ultimul lucru la care ne-am aşteptat de la el a fost să fie şi el corupt, punând din nou în pericol reputaţia întreprinderii", a subliniat judecătorul Sergio Moro în sentinţa sa.

Acest magistrat a trimis până acum după gratii zeci de oameni politici şi l-a condamnat în iulie la nouă ani şi jumătate de închisoare pe fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), a cărui pedeapsă a fost majorată în apel la 12 ani şi o lună, dar care se află în libertate în aşteptarea judecării unui recurs.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Foarte interesante amănunte...

4 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

5 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban