Brazilia: Fostul preşedinte Lula nu s-a predat justiţiei la termenul stabilit

Brazilia: Fostul preşedinte Lula nu s-a predat justiţiei la termenul stabilit

Fostul preşedinte al Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva nu s-a prezentat vineri autorităţilor la termenul stabilit de un judecător pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea de 12 ani şi o lună pentru corupţie, relatează AFP.

Lula, 72 de ani, trebuia să se prezinte la sediul poliţiei federale din Curitiba (sud) la orele 17.00 (20.00 GMT), dar a rămas în mijlocul partizanilor săi, la peste 400 de kilometri depărtare, la sediul sindicatului metalurgiştilor din Sao Bernardo do Campo, în apropiere de Sao Paolo.


Foto: (c) MARCELO CHELLO / EPA


Mai devreme, Tribunalul Superior de Justiţie (STJ) al Braziliei respinsese un nou recurs al fostului preşedinte pentru a evita încarcerarea, potrivit unui purtător de cuvânt al instanţei.

Joi seară, duşmanul personal al fostului preşedinte, judecătorul anticorupţie Sergio Moro, în post la Curitiba, a luat prin surprindere pe toată lumea odată cu emiterea unui mandat, aşteptat de opinia publică abia săptămâna viitoare, ordonându-i acestuia să se prezinte la poliţie până cel mai târziu vineri după-amaiză, pentru a începe executarea pedepsei de 12 ani de închisoare şi o lună pentru corupţie .

Luiz Inacio Lula da Silva, simbolul stângii latino-americane, este acuzat că ar fi primit un apartament de lux la malul mării din partea unei companii de construcţii în schimbul unor favoruri în obţinerea de contracte publice.

Fostul preşedinte din perioada 2003-2010 respinge toate învinuirile aduse, pe care le pune pe seama unui complot ce urmăreşte să-l împiedice să candideze la alegerile prezidenţiale din octombrie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina