Brazilia: Fostul preşedinte Temer, arestat pentru corupţie, a fost eliberat din închisoare la ordinul unui judecător

Brazilia: Fostul preşedinte Temer, arestat pentru corupţie, a fost eliberat din închisoare la ordinul unui judecător

Fostul preşedinte brazilian Michel Temer a ieşit luni din închisoare, la patru zile după arestarea sa pentru acuzaţii grave de corupţie, relatează AFP.

Judecătorul federal Antonio Ivan Athie a decis eliberarea lui Temer şi a celorlalţi şapte acuzaţi, invocând absenţa elementelor 'care ar arăta că ei reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică sau că ar putea ascunde probe'.

Michel Temer, 78 de ani, a părăsit sediul poliţiei federale din Rio de Janeiro în jurul orei locale 18:40 (21:40 GMT), la bordul unei maşini de poliţie de culoare neagră.

El este acuzat că s-a aflat în fruntea unei 'organizaţii infracţionale' care ar fi deturnat 1,8 miliarde de reali (417 milioane de euro). Împreună cu ex-preşedintele au mai fost arestate şapte persoane, printre care fostul ministru al minelor şi energiei, Moreira Franco, un alt membru influent al PMDB, partidul de centru dreapta al lui Temer care a făcut jocurile în parlament timp de decenii.

'Chiar dacă există indicii care îi incriminează pe acuzaţi, ele nu justifică detenţia provizorie', a explicat magistratul, considerând că acuzaţii pot rămâne în libertate în aşteptarea procesului.

Michel Temer, predecesorul actualului preşedinte Jair Bolsonaro, fusese arestat la Sao Paulo, în cadrul operaţiunii anticorupţie 'Spălătoria auto' ('Car Wash'), la 80 de zile de la părăsirea puterii.

Această vastă anchetă, cu multe ramificaţii, lansată în urmă cu cinci ani, a scos la lumină cel mai mare scandal de corupţie din istoria Braziliei, în jurul contractelor grupului public petrolier Petrobras cu gigantul BTP Odebrecht.

Parchetul a descris 'un sistem infracţional sofisticat' în legătură cu proiecte la centrala nucleară Angra, încă nefinalizată.

Judecătorul Athie a considerat însă că încarcerarea provizorie încalcă 'garanţiile constituţionale'.

''Nu sunt împotriva 'Spălătoriei auto', dimpotrivă, şi eu vreau să văd ţara noastră eliberată de corupţia care o subminează. Însă combatarea acestui flagel nu poate fi legitimă fără respectarea garanţiilor constituţionale'', a argumentat judecătorul.

Michel Temer a devenit şef al statului în 2016, în urma demiterii de către parlament a preşedintei de stânga Dilma Rousseff, al cărei vicepreşedinte era.

El a devenit joi al doilea preşedinte brazilian încarcerat în cadrul vastei anchete anticorupţie, după Luiz Inacio Lula da Silva, aflat în închisoare din aprilie 2018 pentru corupţie şi spălare de bani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”