Brazilia: Polițiștii manifestanți au vrut să pătrundă în Parlament; au fost dispersați cu gaz lacrimogen de agenții de securitate

Incidente au izbucnit marți la intrarea în Camera Deputaților din Brazilia atunci când polițiști care manifestau împotriva unei reforme a sistemului de pensii au încercat să pătrundă în clădire, a constatat AFP.

Mai multe ferestre au fost sparte în timpul confruntărilor polițiștilor cu serviciile de securitate, care au dispersat manifestanții cu ajutorul gazului lacrimogen.

"Manifestația a reunit circa 3.000 de polițiști. O sută dintre ei au încercat să intre. Agenții de securitate ai Parlamentului au utilizat gaz lacrimogen pentru a-i împiedica să avanseze", a explicat, pentru AFP, un membru al sindicatului Uniunea Polițiștilor Brazilieni (UPB).

"Au existat momente de tensiune pentru că cinci dintre colegii noștri au fost arestați, dar ei au fost deja eliberați", a adăugat acesta.

După incidente, manifestanții au rămas în jurul clădirii Camerei Deputaților, majoritatea îmbrăcați cu tricouri negre cu inscripții precum "Poliția Civilă", "Poliția Științifică" sau "UPB".

Incidentele reflectă tensiunea socială care domnește în țară în momentul în care guvernul președintelui conservator Michel Temer își intensifică eforturile pentru a crește vârsta minimă de pensionare, în special în cazul funcționarilor, inclusiv pentru profesii de risc, precum cea de polițist.

Reforma face parte dintr-o serie de măsuri de austeritate luate în încercarea de a reduce datoria astronomică a unei țări cufundate în cea mai gravă criză economică din istoria sa și înveninată de un mega-scandal de corupție, notează AFP.

Opt miniștri și zeci de parlamentari din toate partidele sunt vizați de o anchetă autorizată săptămâna trecută de Curtea Supremă.

Numeroase manifestații contra reformei pensiilor au avut loc în ultimele săptămâni, reunind inclusiv zeci de mii de persoane pe 15 martie, acțiune considerată de unele sindicate doar o "încălzire" înaintea unei greve generale convocate pentru finalul lunii aprilie.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Scrisoare deschisă a unui diasporean către România

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri