Brazilia: Preşedintele Jair Bolsonaro, anchetat pentru difuzarea de informaţii false (Curtea Supremă)

Brazilia: Preşedintele Jair Bolsonaro, anchetat pentru difuzarea de informaţii false (Curtea Supremă)

Un judecător al Curţii Supreme din Brazilia a ordonat miercuri deschiderea unei anchete împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro pentru difuzarea de informaţii false, după atacurile sale constante şi fără dovezi împotriva sistemului electoral al ţării, relatează AFP.

Judecătorul Alexandre de Moraes a luat această decizie în urma unei cereri a Tribunalului Superior Electoral (TSE), care a anunţat luni deschiderea unei anchete împotriva şefului statului pentru "abuz de putere politică şi economică în aceste atacuri împotriva sistemului de vot electronic şi legitimitatea alegerilor din 2022".

Magistratul a precizat că ancheta Curţii Supreme va încerca să stabilească dacă liderul de extrema dreaptă se face vinovat de "insultă, defăimare şi denunţare calomnioasă" în special.

"Preşedintele republicii a insinuat practicarea de acte ilegale din partea membrilor Curţii Supreme,utilizând mijloacele de difuzare în masă a informaţiilor false prin reţelele de social media pentru a compromite puterea judiciară şi a pune în pericol independenţa sa", a subliniat judecătorul Morales în decizia sa, la care AFP a avut acces.

Ancheta se va concentra în special pe o transmisie în direct de mai mult de două ore pe Facebook în cadrul căreia preşedintele Bolsonaro a denunţat joia trecută fraude în sistemul electronic de vot în vigoare din 1996, fără să prezinte vreo dovadă.

Bolsonaro a lansat totodată critici vehemente la adresa mai multor judecători ai Curţii Supreme, vizându-l în special pe Luis Roberto Barroso, care este şi preşedintele TSE.

Barroso fusese deja catalogat drept "imbecil" de către Bolsonaro într-un discurs luna trecută, în care a pus la îndoială corectitudinea viitoarelor alegeri prezidenţiale din 2022.

"Fie avem alegeri curate în Brazilia, fie nu vor fi alegeri", a ameninţat el.

Preşedintele brazilian a crescut din nou marţi tonul, afirmând că "nu va accepta intimidările".

Mii de manifestanţi pro-Bolsonaro s-au reunit duminica trecută în marile oraşe braziliene pentru a protesta împotriva sistemului de vot electronic.

Jair Bolsonaro nu preconizează o revenire la votul cu buletine pe hârtie, ci imprimarea de bonuri după fiecare vot electronic pentru a permite renumărarea voturilor "în public" în caz de contestare.

Această măsură este respinsă însă de TSE, care susţine că sistemul actual nu a fost afectat niciodată de neregularităţi şi că imprimarea de bonuri pe hârtie ar putea dimpotrivă să expună votul "riscului de manipulări, aşa cum s-a întâmplat în trecut". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene