Brazilia: Șeful de campanie al președintei Dilma Rousseff s-a predat poliției

Joao Santana, arhitectul campaniilor electorale ale președintei braziliene Dilma Rousseff în 2010 și 2014, a aterizat marți în Brazilia venind din Republica Dominicană și a fost preluat de un avion al poliției cu destinația Curitiba, oraș considerat epicentrul unei anchete ample de corupție, potrivit purtătorului său de cuvânt, relatează agenția Reuters.

Arestarea lui Santana reprezintă o amenințare la adresa Dilmei Rousseff, care se confruntă cu întrebări dacă în 2014 campania sa a fost finanțată cu bani din mită proveniți de la compania de stat Petroleo Brasileiro SA, sau Petrobras.

Poliția a anunțat luni că are un mandat de arestare pe numele lui Santana după ce au apărut dovezi că grupul Odebrecht l-a plătit cu fonduri sifonate de la Petrobras în conturi offshore.

Potrivit poliției, se pare că Santana a primit mită în 2013 și 2014 de la operatorul financiar Zwi Skornicki, despre care procurorii au afirmat că a reprezentat Keppel Fels, divizia braziliană a Keppel Corporation Ltd din Singapore.

Santana a anunțat, într-un comunicat, că părăsește campania pentru realegerea în funcție a președintelui Republicii Dominicane, Danilo Medina, pentru a se apăra de ''acuzații lipsite de temei''.

Cunoscut drept ''fabricant de președinți'', Santana, în vârstă de 63 de ani, a condus campaniile prezidențiale ale dnei Rousseff în 2010 și 2014. El a fost, de asemenea, consilier al fostului șef de stat brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și al fostului președintele venezuelean Hugo Chavez la realegerea sa în 2012, realizând înregistrări video teatrale, cu bani mulți de la buget, adresate alegătorilor săraci.

Judecătorul federal Sergio Moro a blocat, de asemenea, conturile bancare ale lui Santana, despre care se bănuiește c-ar fi primit mită în total de 7,5 milioane de dolari, împreună cu soția sa și parteneră de afaceri Monica Moura.

Curtea electorală din Brazilia investighează campania din 2014 pentru realegerea Dilmei Rousseff, inclusiv suspiciunile de finanțare ilegală. Congresul încearcă, de asemenea, s-o pună sub acuzare pentru manipulare de conturi guvernamentale în 2014, când ea a făcut campanie.

Grupul de consultanță Eurasia a afirmat că ancheta în cazul lui Santana a sporit posibilitățile curții electorale de convocare de noi alegeri, deși se spune că este încă puțin probabil.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată un prădător PNL mufat la resursele statului. A și dat primul tun

2 Noua modă la Buzău / eleva cu pușcălău

3 Rareș Bogdan / „În România, dacă ești un om obișnuit și nu ai bani, cunoștințe, uși deschise la timp, mori cu z…

4 PNL, porcării identice cu PSD! Îți vine să vomiți când citești așa ceva!

5 Primul șoc pentru penali! Predoiu deschide ușa reintrării SRI în lupta anticorupție

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze