Brazilia suspendă importurile de cafea în urma protestelor fermierilor

Brazilia suspendă importurile de cafea în urma protestelor fermierilor

Guvernul brazilian a decis să suspende, temporar, importurile de cafea pe fondul unei dispute între fermieri și reprezentanții industriei cafelei instant din Brazilia, cel mai mare producător și exportator mondial de cafea, informează Bloomberg.

Președintele Michel Temer a luat această decizie marți seara după ce o serie de parlamentari au prezentat date care arată că stocurile braziliene de cafea robusta sunt suficiente pentru a acoperi necesitățile interne, iar importurile i-ar afecta pe fermieri.

Decizia președintelui a venit la o zi după ce ministrul brazilian al Agriculturii, Blairo Maggi, a anunțat că guvernul va aproba importurile de cafea robusta verde din Vietnam, după mai multe luni de lobby din partea producătorilor de cafea instant din Brazilia. "Îi respect pe cultivatori dar este nevoie de importuri din cauza lipsei de cafea pe piața internă", a declarat Blairo Maggi.

În replică, președintele principalei asociații a cultivatorilor de cafea robustă din Brazilia, Cooabriel, Antonio Joaquim de Souza Neto, a declarat că aprobarea importurilor i-ar descuraja pe fermieri să cultive cafea. "Cultivatorii se vor reorienta spre producția de piper sau către creșterea vitelor", a declarat Neto.

Brazilia a încercat și în luna mai 2016, fără succes, să importe cafea verde. Guvernul a autorizat importul a 400.000 de tone de cafea din Peru pentru ca ulterior să revină asupra deciziei, tot în urma protestelor producătorilor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…