Brazilia suspendă importurile de cafea în urma protestelor fermierilor

Guvernul brazilian a decis să suspende, temporar, importurile de cafea pe fondul unei dispute între fermieri și reprezentanții industriei cafelei instant din Brazilia, cel mai mare producător și exportator mondial de cafea, informează Bloomberg.

Președintele Michel Temer a luat această decizie marți seara după ce o serie de parlamentari au prezentat date care arată că stocurile braziliene de cafea robusta sunt suficiente pentru a acoperi necesitățile interne, iar importurile i-ar afecta pe fermieri.

Decizia președintelui a venit la o zi după ce ministrul brazilian al Agriculturii, Blairo Maggi, a anunțat că guvernul va aproba importurile de cafea robusta verde din Vietnam, după mai multe luni de lobby din partea producătorilor de cafea instant din Brazilia. "Îi respect pe cultivatori dar este nevoie de importuri din cauza lipsei de cafea pe piața internă", a declarat Blairo Maggi.

În replică, președintele principalei asociații a cultivatorilor de cafea robustă din Brazilia, Cooabriel, Antonio Joaquim de Souza Neto, a declarat că aprobarea importurilor i-ar descuraja pe fermieri să cultive cafea. "Cultivatorii se vor reorienta spre producția de piper sau către creșterea vitelor", a declarat Neto.

Brazilia a încercat și în luna mai 2016, fără succes, să importe cafea verde. Guvernul a autorizat importul a 400.000 de tone de cafea din Peru pentru ca ulterior să revină asupra deciziei, tot în urma protestelor producătorilor.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

5 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb