Brazilia: Un judecător face obligatoriu certificatul de vaccinare la intrarea în ţară

Brazilia: Un judecător face obligatoriu certificatul de vaccinare la intrarea în ţară

Un judecător de la Curtea Supremă a Braziliei a decis sâmbătă să facă obligatorie prezentarea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 pentru călătorii care sosesc în ţară, pentru a preveni răspândirea variantei Omicron, scrie AFP.

Decizia, care va trebui validată de alţi nouă magistraţi ai Curţii Supreme Federale, răspunde unei cereri din partea partidului Rede Sustentabilidade (centru-stânga). Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Brazilia, Anvisa, a recomandat solicitarea unui paşaport sanitar pentru călătorii care sosesc în Brazilia, unde au fost confirmate cel puţin opt cazuri de Omicron şi unde este aşteptat un aflux mai mare de turişti pentru sărbătorile de sfârşit de an.

Guvernul preşedintelui de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro a exclus marţi această măsură, executivul optând pentru o carantină obligatorie de cinci zile pentru călătorii nevaccinaţi, măsură recomandată şi de Anvisa.

Judecătorul de la Curtea Supremă Luis Barroso a estimat în hotărârea sa că numai "călătorii consideraţi neeligibili pentru vaccinare conform criteriilor medicale", venind din ţări fără vaccinare în masă împotriva COGID-19 sau din "motive umanitare excepţionale", pot fi puşi în carantină.

"Într-o ţară ca Brazilia, unde autorităţile se confruntă cu dificultăţi, fie şi numai pentru a monitoriza deţinuţi cu o brăţară electronică", carantina trebuie "aplicată cu extremă prudenţă", a susţinut judecătorul, taxat drept un "imbecil" de Jair Bolsonaro pentru deciziile lui.

Preşedintele, care susţine că nu se va vaccina, se opune acestei măsuri pe care o consideră o "lesă" pentru poporul brazilian.

Certificatul de vaccinare este deja necesar pentru a merge în unele spaţii publice din mai multe oraşe, printre care Rio de Janeiro.

Brazilia a înregistrat peste 615.000 de morţi din cauza COVID-19 de la începutul pandemiei, fiind a doua ţară cea mai îndoliată în cifre absolute după Statele Unite. Dar cu aproximativ 65% din cei 213 milioane de locuitori vaccinaţi, ţara a văzut scăzând numărul de contaminări şi decese în ultimele luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia