BREAKING! Der Spiegel, radiografie DURĂ: Dragnea e „stăpânul din umbră al României”, Iohannis e „regele fără țară”

BREAKING! Der Spiegel, radiografie DURĂ: Dragnea e „stăpânul din umbră al României”, Iohannis e „regele fără țară”

”România se află în mijlocul unei crize de stat și Bucureștiul preia începând cu ianuarie președinția rotativă a UE, în timp ce mai mulți politicieni condamnați pentru corupție plănuiesc să-și legifereze propria grațiere”, scrie  Der Spiegel într-o radiografie extremă de dură a țării noastre. Publicația germană îl descrie pe Liviu Dragnea drept ”stăpânul din umbră al României”, care ”întoarce statul de drept cu 30 de ani înapoi, la momentul căderii lui Nicolae Ceaușescu”, în timp ce Iohannis e descris, prin ochii diplomaților străini din București ca ”un rege fără țară”, căruia îi lipsesc ”susținerea clasei politice și curajul să blocheze guvernul”.

”Președintele Klaus Iohannis pare lipsit de putere în fața lui Liviu Dragnea, stăpânul din umbră al țării”, scrie săptămânalul german.

Articolul amintește de faptul că Tăriceanu este subiectul unei anchete penale pentru luare de mită, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, e condamnat definitiv pentru manipularea referendumului din 2012, iar premierul Viorica Dăncilă e cunoscută pe scena diplomatică pentru gafele ei.

Cele mai importante fragmente din articolul Der Spiege l:

Țara preia Președinția rotativă a UE și va coordona dosare importante în una din cele mai critice faze ale UE: Brexit, alegeri pentru Parlamentul UE în mai și criza care bate la ușa Italiei.

Stăpânul din umbră al României este slab, cu părul alb și poartă o mustață tunsă corect: Liviu Dragnea – președintele unui partid care după nume ar trebui să fie social-democrat și președinte al Camerei Deputaților.

Dragnea conduce România din culise. Funcții în cabinetul guvernului îi sunt interzise datorită unei condamnări penale, dar el se consideră nedreptățit. Dragnea îl amenință pe Iohannis cu punerea sub acuzare pentru trădarea de țară, iar pe reprezentanții Comisiei Europene îi acuză de propagandă antiromânească.

Dragnea este un politician venit din provincie, cu o istețime de țăran, și se pare că nimic nu-i stă în cale. El întoarce statul de drept cu 30 de ani înapoi, la momentul căderii lui Nicolae Ceaușescu.

Trei premieri și 71 de miniștri a schimbat Dragnea de la preluarea puterii, la începutul lui 2017. Și șefa DNA a fost schimbată.

În România, emisarii UE și ai comunității de valori europene își arată propria neputința. Raportul MCV este negativ. Prim vicepreședintele Frans Timmermans amenință România cu instanțele europene, iar președintele Parlamentului European Antonio Tajani s-a întors din vizita efectuată în noiembrie în RO fără rezultate concrete.

Dacă schimbările legislative propuse de tabăra Dragnea ar trece, DNA ar închide 2316 anchete în curs. La DIICOT numărul ar fi dublu. Printr-un OUG care ar amnistia toate infracțiunile cu pedepse de până la zece ani ar scăpa nu doar Dragnea, ci și Tăriceanu, care este suspectat că a luat o mită de 800.000 de dolari.

Iohannis este văzut de diplomații străini din București ca ”un rege fără țară”. Îi lipsește susținerea clasei politice și curajul să blocheze guvernul. Iohannis susține că Dragnea duce lupta în interes propriu pentru a nu ajunge la închisoare.

Sancțiunile sunt singurul limbaj pe care nomenclatura roșie îl înțelege. După prințul moștenitor Ion Iliescu și condamnatul pentru corupție Adrian Năstase, actualul șef Dragnea strică renumele democrației liberale.



Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...