BREAKING Boicotul continuă la CSM! Numirea procuroarei PSD în fruntea Secției Speciale rămâne în aer!

BREAKING Boicotul continuă la CSM! Numirea procuroarei PSD în fruntea Secției Speciale rămâne în aer!

BREAKING Boicotul continuă la CSM! Numirea procuroarei PSD în fruntea Secției Speciale rămâne în aer! Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a reuși nici a treia oară validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Ședinta de luni dimineață a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Ședința plenului CSM, convocată de președintele Lia Savonea pentru luni dimineață, nu a avut loc din cauza lipsei cvorumului de ședință. ”Nu putem să deschidem ședința plenului deoarece nici de această dată nu s-a întrunit forumul. Este îngrijorător, este a treia ședință la care aproape aceeași membri nu dau curs”, a declarat Lia Savonea.

Judecătoarea Andreea Chiș, membru CSM, a declarat că ”Nu avem o previzibilitate a datelor și orelor ședințelor. Nu avem o previzibilitate a ordinei de zi. SIIJ nu este o urgență. S-a dovedit o urgență de data asta. Înainte de ședință, doamna ministru ne-a confirmat că raportul GRECO va fi confirmat în curând. O săptămână nu are cum să împieteze activitatea acestei secții”.

Lia Savonea a mai spus că ”astăzi a sosit aceeași scrisoare din partea acelorași membri prin care se cere scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor pentru se dezbate rapoartele Comisiei de la Veneția și GRECO. Nu cred că e corect pentru colegii care se regăsesc pe ordinea de zi, nu e corect pentru eforturile de recrutare a magistraților. Este știut că 246 de candidați așteaptă să se deruleze ultima probă pentru admiterea în magistratura, sunt doua săptămâni de când plenul refuza sa se întrunească in cvorumul cerut de lege. E regretabil, este cazul sa ne cerem scuze. Totodată, SIIJ se confruntă cu probleme de personal. Este o imposibilitate obiectivă de a satisface nevoile acestei unități de parchet”.

Înaintea ședinței CSM, președintele Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a spus că dacă raportul GRECO recomandă desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ), ar trebui să existe ”discuții serioase”.

Ultimele două ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate din lipsă de cvorum. Mai exact, șapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la aceste ultime două ședințe și prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Aceștia au cerut și organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Comisia de la Veneția și GRECO ar fi solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

Cei șapte membri CSM au avertizat, într-un comunicat de presă, că vor utiliza toate pârghiile de pentru a susține amânarea discutării chestiunilor ce țin de activitatea acestei Secții.

Pe de altă parte, reprezentanții societății civile în Consiliu, Victor Alistar și Romeo Chelariu, au transmis că nu sunt de acord cu comportamentul celor 7 membri care au condiționat participarea la plen și au afirmat că se opun eliminării de pe ordinea de zi a punctelor care vizează Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

Ulterior anunțului celor 7 membri CSM, președintele Consiliului, Lia Savonea, a cerut atât premierului Viorica Dăncilă, cât și ministrului Justiției, Ana Birchall, prin intermediul unei scrisori, să comunice dacă există, la Guvern, un proiect de act normativ de desființare a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

Luni, 1 iulie, pe ordinea de zi a ședinței plenului Consiliului, programată să înceapă la ora 08.00, se regăsesc, din nou, cele trei puncte care vizează activitatea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, respectiv:

-validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, desfăşurat în perioada 11 aprilie - 15 iunie 2019 şi numirea în funcţie a candidaţilor declaraţi admişi

-validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, organizat în perioada 15 mai - 18 iunie 2019 şi numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

-raportul de activitate al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie pe anul 2018.

Procurorul Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj, de 9,86, la interviurile în fața comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror-șef a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25.

Potrivit regulamentului, rezultatele sunt definitive și nu pot fi contestate.

Funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat și a preluat postul de judecător al Curții Constituționale Române.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

3 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

4 Generalul din fruntea Armatei Poloniei: „Ne-am luat valizele cu bani și mergem, la dracu în praznic, în jurul lumii și încercăm să cumpărăm”

5 „Miros oribil” / Soția unui fotbalist de la Mondial, acuzații jignitoare în Qatar