BREAKING Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul 10 august spre judecare Tribunalului București

BREAKING Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul 10 august spre judecare Tribunalului București

Update 15.55 Curtea de Apel București a admis solicitarea șefilor Jandarmeriei ca dosarul 10 august să fie trimis spre judecare Tribunalului București.

Minuta instanței:

  • Declinare de competenţă – Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală – judecător de cameră preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 10.08.2020, ora 1530.

Update ora 13.25 După cererea de recuzare, foștii șefi ai Jandarmeriei, inculpați în dosarul 10 August, mai vin cu o solicitare: invocă necompetența Curții de Apel București și cer mutarea cauzei la Tribunalul București. Instanța a rămas în pronunțare pe acest aspect, fără să precizeze când va anunța decizia. Astfel că discuțiile au fost suspendate din nou.

„Tot ceea ce ne dorim, eu, clientul și ceilalți avocați este ca acest proces să se desfășoare în condiții echitabile, nu sub presiunea media și de altă natură. Am solicitat declinarea la Tribunalul București pentru că această instanță nu este competentă nici după materie și nici după persoană, iar competența este o cauză de nulitate absolută, trebuie soluționată cu prioritate. (…) S-a acționat corect deoarece a existat un pericol eminent (sic!).” a declarat la avocata lui Sebastian Cucoș, la Curtea de Apel Bucureşti.

Update ora 13.05 Curtea de Apel București a anunțat oficial că cererea de recuzare a judecătoarei Ruxandra Greu a fost respinsă astfel că procesul continuă.

„În temeiul art.68 alin(2) ?i (5) rap. la art.67 Cod procedură penală respinge cererea de recuzare a judecătorului Ruxandra Grecu de a participa în cauza având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale, în dosarul nr. 4102/2/2020, cerere formulată de inculpații Cucoș Gheorghe – Sebastian și Sindile Ionuț- Cătălin, prin apărătorii aleși. Definitivă. Cercetată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa din data de 10 august 2018.” potrivit deciziei instanţei.

Update ora 12.35. Procesul prin care se discută redeschiderea anchetei 10 august a fost suspendat, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro. Foștii șefi ai Jandarmeriei au recuzat-o pe Ruxandra Grecu, judecătoarea desemnată să tranșeze soarta cazului violențelor de la protestul diasporei, conform surselor, iar acum se soluționează cererea de recuzare. Solicitarea va fi soluționată de Cristina Craiu, judecător de permanență, în această perioadă, la Curtea de Apel București, au mai explicat sursele judiciare.

Pe 7 august, judecătoarea Ruxandra Grecu a formulat, la rândul ei, o cerere de abținere pe motiv că procurorul Bogdan Pîrlog, care a efectuat acte în dosar a fost reprezentantul său într-o cauză disciplinară. Solicitarea lui Grecu a fost respinsă de tot de judecătoarea Cristina Craiu.

Știrea inițială

Curtea de Apel Bucureşti va dezbate luni cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în dosarul ’10 august’, transmite Agerpres.

Săptămâna trecută, CAB a amânat pentru luni discutarea acestei cereri.

Conform deciziei instanţei, şefii Jandarmeriei implicaţi în acest caz vor fi citaţi să se prezinte luni la proces.

Marţea trecută, procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului ”10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Soluţia de redeschidere a anchetei trebuie aprobată de un judecător, după care dosarul va fi preluat de Parchetul Militar.

Dacă magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti va aproba ordonanţa DIICOT, se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explică faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ”10 august” şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.

Giorgiana Hosu arată că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

De asemenea, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali – şi anume Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

În plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa