BREAKING Dragnea a pierdut procesul cu Comisia Europeană la Tribunalul UE. El atacase indirect raportul OLAF care a dus la apariția dosarului Tel Drum

BREAKING Dragnea a pierdut procesul cu Comisia Europeană la Tribunalul UE. El atacase indirect raportul OLAF care a dus la apariția dosarului Tel Drum

Liviu Dragnea a pierdut procesul de la Tribunalul UE, potrivit  ordonanței de inadmisibilitate . Tribunalul a respins acțiunea lui Dragnea împotriva Comisiei Europene pe motiv de inadmisibilitate. În 2018, el atacase în justiție răspunsul Comisiei Europene la o plângere a sa împotriva modalității în care a fost realizat raportul OLAF care a dus la apariția dosarului de corupție Tel Drum.

Liviu Dragnea nu mai putea ataca direct raportul OLAF, pentru că la acel moment trecuse termenul legal pentru această plângere, astfel că a ales o cale indirectă. El a acuzat faptul că OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat și prezumția de nevinovăție.

Reamintim că în 2018 DNA l-a pus pe Liviu Dragnea sub urmărire penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat în dosarul Tel Drum, dosar bazat pe raportul OLAF. Dosarul DNA nu a fost finalizat nici până acum cu o trimitere în judecată.

Liviu Dragnea a cerut Tribunalului UE:

  • anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018
  • obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Cum și-a argumentat Dragnea poziția:

  • Primul motiv este întemeiat pe încălcarea articolului 9 alineatele (1), (2) și (4) din Regulamentul OLAF (1), precum și a dreptului la apărare al reclamantului în cadrul investigațiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat și respectarea prezumției de nevinovăție.
  • Al doilea motiv este întemeiat pe încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce privește investigațiile, precum și pe refuzul de a deschide o investigație referitoare la desfășurarea investigației OLAF.
  • Al treilea motiv este întemeiat pe încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigația OLAF.

Context. Cazul Tel Drum este unul emblematic pentru fraudarea banilor europeni, în opinia OLAF. Potrivit raportului, România a făcut obiectul a 11 investigații din partea OLAF, cele mai multe din întreaga Uniune Europeană.

Biroul antifraudă subliniază și cele mai frecvente cauze și metode de subtilizare a banilor europeni: corupția, conflictul de interese și manipularea licitațiilor de acordare a lucrărilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”