BREAKING I-au „spart” ucrainenii pe ruși?/Știri spectaculoase privind luptele de pe malul estic al Niprului

BREAKING I-au „spart” ucrainenii pe ruși?/Știri spectaculoase privind luptele de pe malul estic al Niprului

Armata ucraineană a afirmat că a reușit să împingă înapoi trupele rusești de pe malul estic al Niprului pe distanțe cuprinse între 3 și 8 kilometri, aceasta fiind prima estimare concretă a avansului trupelor Kievului în zonă, după luni de contraofensive dezamăgitoare, transmite duminică AFP.

Soldați ucraineni într-o poziție de pe malul NipruluiFoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Ultimul succes major revendicat de Ucraina în contraofensiva sa a fost recucerirea satului Robotîne (regiunea Zaporojie), în august.

Ucrainenii anunță cel mai mare avans din ultimele luni

„Cifrele preliminare variază între 3 și 8 km, în funcție de particularitățile, geografia și topografia malului stâng", a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei, Natalia Goumeniouk, pentru televiziunea ucraineană.

Dacă acest avans se confirmă, va fi cea mai mare înaintare a armatei ucrainene împotriva trupelor Moscovei din ultimele luni.

Cu toate acestea, Natalia Goumeniouk nu a precizat dacă forțele ucrainene controlează în totalitate această zonă din regiunea Herson (sud) sau dacă armata rusă s-a retras în fața asaltului trupelor de la Kiev.

„Inamicul își continuă tirurile de artilerie spre malul drept (vestic)", a precizat ea, estimând la „câteva zeci de mii" numărul soldaților ruși din zonă.

„Mai avem mult de muncă", a mai spus purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene.

Cucerirea unor poziții în profunzime pe malul stâng al Niprului ar putea permite un asalt mai mare spre sud.

Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, Ucraina trebuie să reușească să desfășoare un număr mare de militari, vehicule și echipamente în această zonă greu accesibilă, nisipoasă și mlăștinoasă.

Ucrainenii spun că au făcut prăpăd pe malul estic al Niprului

Oficialii ucraineni au raportat în acest weekend că forțele rusești au suferit pierderi de mărimea unei brigăzi de când forțele ucrainene au început, pe 17 octombrie, operațiunile terestre pe malul estic al Niprului, forțând, se pare, forțele rusești să aducă putere de luptă din alte părți ale Ucrainei în regiunea Herson.

Statul Major General ucrainean a afirmat că forțele ucrainene au ucis 1.216 militari ruși și au rănit alți 2.217 de la începerea „măsurilor" pe malul estic.

Statul Major General ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele sale au distrus 24 de tancuri rusești, 48 de vehicule blindate de luptă, 89 de sisteme de artilerie, 29 de depozite de muniții și 14 aeronave de când au început „măsurile" pe malul estic.

Armata rusă a afirmat sâmbătă că a bombardat puternic forțele ucrainene în jurul fluviului Nipru, în sudul Ucrainei, și a ucis până la 75 de soldați ucraineni.

Anunțul vine după ce Kievul a spus vineri că trupele ucrainene au împins în spate soldații ruși de pe pozițiile de pe malul estic al Niprului în unele părți din regiunea Herson și au stabilit mai multe capete de pod.

Lansată în iunie anul trecut, contraofensiva atât de așteptată de Kiev și aliații săi occidentali a eșuat, permițând armatei ucrainene să recucerească doar câteva sate din sud și est.

Kievul a sperat că această campanie îi va permite să străpungă liniile rusești și să elibereze zonele ocupate, însă armata ucraineană nu a reușit să facă acest lucru în fața puterii de foc rusești și a liniilor de apărare solide.


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...