BREAKING Iohannis, apel de urgență către Juncker și Tusk pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor UE.

BREAKING Iohannis, apel de urgență către Juncker și Tusk pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor UE.

BREAKING Iohannis, apel de urgență către Juncker și Tusk pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor UE.

Președintele Klaus Iohannis a trimis miercuri o scrisoare președintelui Consiliului European și președintelui Comisiei Europene privind situația din Republica Moldova, în care cere găsirea ”în regim de urgență” a unei soluții negociate pentru a pune capăt ”gravei crize constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa”.

 Iohannis arată în scrisoare că România are ”o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune” și  este ”preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău”.

Președintele se referă indirect la noua coaliție guvernamentală, arătând că UE ”trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019”.

Textul integral al scrisorii, potrivit Administrației Prezidențiale:

„Stimate domnule Președinte al Consiliului European,
Stimate domnule Președinte al Comisiei Europene,

România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău.

În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.

Mai mult decât atât, după cum sunt convins că știți, această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019.

În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.

România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova.

Cu stimă,
Președintele României
Klaus-Werner Iohannis

Excelenței sale Domnul Donald Tusk
Președintele Consiliului European,

Excelenței sale Domnul Jean-Claude Juncker
Președintele Comisiei Europene

Cc: Doamnei Federica Mogherini
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședinte al Comisiei Europene

Domnului Johannes Hahn
Comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii”


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale