BREAKING Judecătorii și procurorii continuă protestele și săptămâna viitoare. Cer abrogarea OUG 7 și desființarea Secției speciale de investigare a magistraților

BREAKING Judecătorii și procurorii continuă protestele și săptămâna viitoare. Cer abrogarea OUG 7 și desființarea Secției speciale de investigare a magistraților

BREAKING Judecătorii și procurorii continuă protestele și săptămâna viitoare. Cer abrogarea OUG 7 și desființarea Secției speciale de investigare a magistraților. Procurorii și judecătorii anunță noi proteste pentru săptămâna viitoare, nemulțimiți fiind de refuzul Guvernului de a abroga ordonanța de urgență 7/2019 și cerând desființarea Secției speciale de investigare a magistraților.

Într-un mesaj care circulă intens pe paginile de Facebook ale judecătorilor și procurorilor, se precizează:

Magistrații vor protesta luni, 11 martie, atât la ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiție din București, cât și în cursul zilei la nivel național, față de refuzul Guvernului de a abroga integral OUG 7/2019, adoptată intempestiv, fără consultarea CSM și a corpului de magistrați, respectiv fără existența unei urgențe reale.

Sistemul de justiție și cetățenii au nevoie de stabilitate și de cooperare loială între decidenți și beneficiari, nu de măsuri controversate, luate în grabă, improvizat, cu periclitarea independenței justiției și a principiilor esențiale statului de drept.

Totodată, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție este o instituție de natură să creeze incertitudine în sistemul judiciar și care a fost înființată fără o consultare reală a magistraților. Din contră, atât un număr de aproximativ 4.000 de magistrați în mod individual, cât și plenul CSM, au emis opinii și avize negative față de legea de înființare a acestei secții, în timp ce organismele internaționale și-au exprimat, de asemenea, în repetate rânduri, dezacordul cu privire la funcționarea acesteia.

România este un stat membru al Uniunii Europene, iar crearea unui pachet paralel de investigare a magistraților nu este în acord cu valorile europene de independență și imparțialitate a justiției.

Vineri, procurorul general, Augustin Lazăr, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze posibilitatea sesizării CCR în vederea soluționării conflictului juridic între Guvern, pe de-o parte, Parlament, CSM și Ministerul Public pe de altă parte, conflict determinat de modalitatea în care Guvernul a modificat legile justiției prin OUG 7 (detalii aici).

De asemenea, o delegaţie formată din 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţe de toate nivelurile din întreaga ţară, vor merge în data de 4 aprilie la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi vor expune motivele protestului magistraţilor români 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”