BREAKING Noi măsuri drastice anti-coronavirus propuse spre adoptare în zilele următoare!/VIDEO

BREAKING Noi măsuri drastice anti-coronavirus propuse spre adoptare în zilele următoare!/VIDEO

Noi măsuri drastice propuse spre adoptare în zilele următoare! Ultimele restricții din România din cauza coronavirusului: se închid universitățile, se suspendă activitățile cu peste 100 de persoane în instituții culturale, sportive religioase.

Raed Arafat:

  1. suspendarea temporară pentru șase luni a distribuției medicamentele și dispozitivelor medicale, materiale sanitare în fara României
  2. recomandarea decalării a firmelor private cu peste 99 de angajați a program de lucru pentru cei care folosesc transportul în comun, până la 31 martie. trei intervale orare sunt recomandat: ora 8, 9, 10 de începere a programului.
  3. Pentru instituțiile publice decalarea programului este obligatorie.
  4. restricționarea acitivităților culturale, artistice, sportive, religioase în spațiu închis cu participarea a peste 100 de persoane, până la 31 martie. dacă sunt activități care se pot desfășura în aer liber, ca la biserică, acest lucru se poate face
  5. sistarea activității cu public pentru muzee, până la 31 martie
  6. recomandarea suspendarea activității didactice din învățământul superior până la 31 martie. Aici se pune problema căminelor studențești
  7. La nevoie, structurile de Poliție și Jandarmerie asigură măsurile necesare, precum fluidizarea circulației auto legată de gestionarea coronavirus (ați văzut deja situația de la granițe)
  8. A fost constituită o celulă de criză la MAI cu privire la situația de la frontiere. A fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale, s-au evaluat epidemiologic toți românii veniți în țară. S-au organizat convoaie de maximum 10 autoturisme către județele de domiciliu care au fost preluate de prefecturi.

    752 de cazuri sunt în carantină în acest moment

  9. Nelu Tătaru:

  10. Avem 31 de persoane cu coronavirus

    1200 de teste făcute până acum în cele 7 institute, la Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, București, Craiova. Vrem să adăugăm și Brașov

    Nu ducem lipsă nici de kituri de testare, nici de profesioniști.

    Mulțumesc colegilor noștri care fac o muncă titanică – testări, anchete epidemiologice.

    Suntem în scenariul 2: prevenția, depistarea, pregătirea spitalelor pentru scenariile 3 și 4

  11. Acum are loc videoconferință la Ministerul Sănătății cu DSP-uri pentru scenariul 3.

    În scenariul 2 începe triajul în spitale.

    Rugăm pacienții care merg în spitale să fie calmi și să respecte triajul pentru a evita răspândirea prin spitale a virusului.

  12. În primele 2 scenarii ne axăm pe prevenție și depistarea contactelor. În București am suplimentat epidemiologii.

    Am avut un aflux din Italia, ne pregătim pentru aflux al românilor din alte zone. Am decis extinderea zonelor roșii și galbene. Cei care se întorc din zonele roșii vor fi introduși în carantină, cei din zonele galbene – în izolare voluntară la domiciliu.

    În scenariul 2 menținem prevenția ca punct principal înaintea schimbărilor majore din spitale. În scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din spitale pentru coronavirus. Se pregătesc spitalele – suport pentru a prelua cazurile de la spitalele de boli infecțioase care nu sunt coronavirus.

    Avem 4.000 de paturi ATI.

    Cazurile critice sunt cele care cedează pe insuficiență respiratorie.

    La Ministerul Sănătății avem un centru de coordonare unde avem în timp real situația stocurilor de materiale din spitale și DSP (medicamente, echipamente de protecție etc).

    Agenția Națională a Medicamentului ne-a informat că s-a reluat importul de medicamente din China și India, nu mai sunt probleme cu cele 13 medicamente.

    Testele pentru coronavirus, există mai mulți producători și distribuitori. Spitalele pot accesa programul de boli transmisibile, testele sunt susținute financiar de Ministerul Sănătății.

    În contextul creșterii numărului de cazuri va fi o muncă susținută.

    Nu există nici o demisie a vreunui medic epidemiolog, e un fake news ce a circulat pe Facebook.

    Scenariile 3 și 4 înseamnă aducerea de acasă a epidemiologilor.

    Ministerul Sănătății a activat medicii proaspăt specialiști din promoția 2019 prin contracte de prestări servicii, sunt angajați la DSP-uri.

    Rămân de bază măsurile de precauție. Izolarea e o prevenție. 80% din cazuri sunt asimptomatice, ei sunt cei care răspândesc virusul.

    Ține de noi respectarea regulilor.

    Raed Arafat:

    Azi a fost introdus în carantină Spitalul Dimitrie Gerota timp de 14 zile. Pacienții și personalul vor rămâne în carantină.

    Au fost mulți contacți ai pacientului respectiv, unii pozitiv. Ancheta epidemiologică continuă la Gerota.

    Amenda e 4.000 de euro dacă nu se respectă regulile de izolare și carantină.

    Calarasi – două persoane au declarat că se vor autoizola, dar nu au ajuns la domiciliu și au fost amendați, la fel la Suceava cu o persoană.

    Ieri au fost foarte multe presiuni ale unor pasageri pentru a evita carantina. Nu am acceptat nici o excepție. Nu pentru că suntem răi. Îi rugăm pe cei care vin în România să înțeleagă că nu facem excepții.

  13. Tentativa de a organiza cluburi de vacanță pentru copiii care au liber de la școală: au găsit unii soluția asta. Rugămintea către părinți e să evite folosirea unor astfel de zone. Trebuie găsite alte soluții. E ca și cum școala nu ar fi fost închisă. Unele prefecturi au interzis această practică.

    Nelu Tătaru:

    Suntem în scenariul 2. Pe primul loc rămâne tot prevenția. La Ministerul Sănătății am sistat toate audiențele, totul se face online. Inventariem contacții.

    Toți cei 31 sunt în stare stabilă, inclusiv femeia însărcinată. Nici unul nu e cu suport respirator.

    Putem gestiona tot ce înseamnă cazuri.

    Laboratoarele au teste, au kituri, există suficienți profesioniști, nu a clacat nimeni.

    Haideți să nu aglomerăm camerele de gardă inutil, s-au limitat internările și operațiile care nu sunt urgente.

    Fiecare manager de spital a început pregătirea spitalelor pentru scenariile 3 și 4.

    Sunt proceduri actualizate cu experiența Chinei și Italiei.

    Întrebări și răspunsuri:

    Arafat: Măsura interzicerii adunărilor cu peste 100 de persoane nu se aplică centrelor comerciale, hipermarketurilor, mall-urilor, dar se aplică cinematografelor din mall-uri, care nu au voie peste 100 de persoane, ci sub 100 de bilete.

    Arafat: Implicarea Armatei nu e un lucru nou. HG 557 din 2016 care stabilește exact cum se desfășoară managementul riscurilor include Armata pentru suport – forțele medicale, medici militari trimiși la frontiere.

    Q: Cine intră în carantină?
    Arafat: Cei veniți din zona cod roșu de pe site-ul INSP. La un moment dat, dacă spațiile de carantină nu vor mai fi suficiente, e posibil să instituim carantină strictă la domiciliu, cu monitorizare. Autoizolarea – unele persoane nu o fac, ajung la amenda de 4000 de euro, dar pun în pericol alte persoane.

    Q: Putem vorbi de transmitere locală?
    Tătaru: Putem vorbi de transmitere locală. De aceea prevenția rămâne de bază, vă rugăm să popularizați în media aceste reguli.

    Q: Pacientul de la Gerota e medic?
    A: Da, e un medic confirmat de la Spitalul Dimitrie Gerota care a fost în contact cu pacientul zero.

    Q: Luați în calcul creșterea amenzilor pentur cei care nu declară că au fost în țări cu risc?
    A: În Codul Penal sunt prevăzute și pedepse cu închisoarea.

    Q: Angela Merkel a spus că 60-70% dintre germani ar putea fi contaminați cu coronavirus. Aveți scenariul acesta?
    Arafat: Proiecțiile cu procentele sunt făcute comparativ cu alte epidemii globale, din ultimii peste o sută de ani, începând de la gripa spaniolă. Noi vorbim acum de mortalitate de 2-3%, foarte similară cu scenariul din 1918. Dar scenariile sunt variabile. Unii oameni de știință iau în calcul ca o mare parte a populației globale să se infecteze, dar e mult mai ușor acum de tratat, marea majoritate a oamenilor nu au simptome sau au simptome ușoare.

    Arafat: Mai este un scenariu care spune că vom avea un vârf de Paște, apoi să scadă și să crească iar în noiembrie, ca și gripa. Nu știm ce scenariu va fi real, vom vedea în timp. Măsurile de prevenție pe care le luăm acum sunt pentru a cumpăra timp până la apariția vaccinului. Nu suntem într-un scenariu apocaliptic.

    Arafat: E posibil la un moment să existe o presiune asupra sistemelor sanitare, e normal. Planurile sunt acum să pregătim spitalele. Nici o țară nu poate fi pregătită 100% pentru așa ceva.

    Q: Se pune problema închiderii București – Ilfov?
    A: Acum nu se pune problema. Dacă va fi o transmitere intensă în comunitate, se poate discuta, dar acum nu luăm în calcul acest scenariu.

    Q: În ce condiții putem avea suspendarea zborurilor din Spania?
    A: Italia și Spania au un aspect special, foarte mulți români acolo. Noi am lansat apelul de a nu pleca către România pentru a proteja familiile lor. Când începe un exod către România, avem două soluții: fie lăsăm totul deschis cu riscul răspândirii totale a virusului, fie luăm la graniță toate măsurile posibile. Noi mergem pe a doua: carantinarea și izolarea la graniță. Dacă e necesar să oprim anumite zboruri, vom vedea în funcție de mai mulți factori: să fie zonă roșie, să fie un aflux mare spre România. Ne uităm și la ce fac alte țări.

    Q: Despre ce e vorba cu suspendarea temporară pe 6 luni a distribuției medicamentelor esențiale în criza coronavirus în afara României?
    Tătaru: E vorba de interzicerea exportului.

    Q: Un pacient confirmat ieri a spus că a aflat diagnosticul din presă și că a fost transportat la spital după 12 ore. Cum comentați?
    Arafat: Oamenii cred că dacă diagnosticul e confirmat vine ambulanța în 5 minute și te ia. Nu. Gestionăm cazurile pe rând, nu expunem toate ambulanțele, ele trebuie dezinfectate. E posibil ca o persoană să fie anunțată că e pozitivă, iar transportul spre spital să fie peste câteva ore.

    Q: Pacientul zero de la Spitalul Gerota, ce pedeapsă aveți în vedere?
    Arafat: Dacă a indus în eroare, e pasibil de amendă și dosar penal.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...