BREAKING Ponta își lansează azi candidatul la Primăria Capitalei: Fostul director al Spitalului Militar Central, Ioan Sîrbu, care a candidat în 2016 pe listele PNL la Parlament/Generalul Sîrbu a fost acuzat de plagiat în urmă cu opt ani

Generalul Ioan Sîrbu, fost director al Spitalului Militar Central şi ex-şef al Direcţiei Medicale a Armatei, va fi candidatul Pro România pentru Primăria Capitalei, au confirmat pentru G4Media.ro mai multe surse din partid. Potrivit acestora, Sîrbu ar urma să fie anunțat azi la 13 candidatul oficial al Pro România.

Generalul Ioan Sîrbu (62 de ani) figura în 2016 pe locul doi pe listele pentru Camera Deputaţilor la PNL Argeş. În 2012, pe când era consilier al ministrului educației, a fost acuzat de plagiat.

Cursul său de implantologie, a dezvăluit ziarul Adevărul în urmă cu opt ani, este inspirat din tratatul „Dental Implants: The Art of Science”, al cărui autor este profesorul american Charles Babbush. Potrivit sursei citate, în lucrarea denumită „Curs practic de implantologie orală” a lui Sîrbu se regăsesc capitole întregi din lucrarea implantologului american, pe care o citează doar la Bibliografie.

EVZ nota în 2012 că deși generalul și-a recunoscut inițial fapta, dând vina pe tinereţe şi pe lipsa materialelor de specialitate din 2004, Ioan Sîrbu a susținut ulterior pentru Evenimentul Zilei că nu a plagiat. „Nu este nimic adevărat. Este un atac la adresa mea. Nu am plagiat, deja am dat publicaţia în judecată şi avocaţii vor şti ce trebuie făcut de acum înainte”, declara Sîrbu în octombrie 2012 pentru EVZ.

Tot în 2012, Victor Ponta era acuzat în  ediția online a revistei Nature că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicații anterioare, fără să pună referințe exacte”. În iulie 2020, Înalta Curte a stabilit prin decizie definitivă că fostul premier a plagiat.

Evenimentul Zilei scria, în urmă cu patru ani, citând un fost jurnalist, că Manuela Sîrbu, soţia fostului Director al Spitalului Militar, are relații strânse cu senatorul liberal Alina Gorghiu. Manuela Sîrbu ar fi fost parteneră şi în cabinetul de avocatură Gorghiu, Pop şi Asociaţii. De asemenea, Manuela Sîrbu deţine şi cabinetul de mediere Manuela Sîrbu.

Manuela Sîrbu și Alina Gorghiu sunt de altfel coautori ai unei publicații de specialitate, Medierea Conflictelor, apărută în 2013 la Universul Juridic.

Evz scria în 2013 că fostul ministru al apărării, Corneliu Dobrițoiu,  l-a angajat în 2012 fără concurs pe fiul lui Ioan Sîrbu,  la Clinica de Implantologie Orală, unde şef este chiar tatăl său. Valentin Sârbu a fost făcut medic militar în anul IV de facultate.

Potrivit site-ului știrileprotv.ro, generalul Ioan Sarbu, a fost suspectat în 2015 de procurorii DNA de ilegalități comise pe cand era si seful directiei militare din Ministerul Apararii Nationale.

Ar fi achizitionat în mod abuziv un aparat de reconstructie dentara in valoare de 200.000 de euro, dar care n-a fost utilizat nici macar o data de medicii militari.

Sarbu s-a apărat la vremea respectivă, afirmând ca nu din vina lui n-a fost folosit, ci pentru ca asa au decis cei care i-au urmat la conducerea spitalului. Sîrbu l-a atacat pe generalul Gabriel Oprea, pe seama caruia pune aceasta investigatie.

“Aceasta hartuire se datoreaza faptului ca mi-am permis, poate nepermisul curaj din punctul de vedere al lui Gabriel Oprea, sa-i fac o sesizare privind plagiatul acestuia. Initial, a dat de acolo de sus din inaltul scaun al domniei sale un comunicat ca Sarbu este un conflictual si ca, uite, m-am sesizat fara ca eu sa am dreptate. Insa, de data recenta, societatea civila, dupa cum ati luat act a venit si l-a dezvaluit pe domnul Gabriel Oprea, precum ca a plagiat”, declara generalul Ioan Sarbu în urmă cu cinci ani.

Nu este clar cum s-a finalizat acest dosar, dacă DNA l-a trimis în judecată sau a clasat acuzațiile.

Omul tuturor regimurilor

Ziarul Adevărul scria în ianuarie 2013 că generalul Ioan Sîrbu a fost promovat în toate regimurile politice.

Numit, în ianuarie 2004, în ministeriatul PSD-istului Ioan Mircea Paşcu, fără concurs, la comanda Spitalului Militar Central, Ioan Sîrbu s-a remarcat prin epurarea unităţii medicale de cei mai valoroşi medici, pe care i-a trecut forţat în rezervă, pe motiv că ar fi atins vârsta pensionării.

Operaţia la tiroidă a preşedintelui Traian Băsescu, din septembrie 2007, de la Spitalul Militar, a fost un prilej pentru Ioan Sîrbu de a-şi atrage sprijin politic. Comandantul spitalului a reuşit să exploateze mediatic în favoarea sa acest eveniment.

Deşi nu a avut niciun merit în operaţia la tiroidă a preşedintelui, stomatologul Ioan Sîrbu nu a ratat nicio poză de grup cu chirurgii care l-au operat pe Traian Băsescu şi pacientul lor.

În 2009 a fost demis de la comanda Spitalului Militar, dar numai pentru a fi avansat şef al Direcţiei Medicale a Armatei, prin ordin al ministrului democrat-liberal Mihai Stănişoară. Un an mai târziu, noul ministru Gabriel Oprea l-a numit consilierul său. În 2011, generalul Sîrbu a ajuns consilier la Ministerul Educaţiei, unde s-a ocupat de învăţământul medico-militar.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Urmează două rețineri la vârful politicii...

2 BREAKING CCR a respins sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor p…

3 Ca-n filme! Ea este consiliera PNL care l-a prins pe omul lui Tudorache cu procesele verbale moșmondite!

4 Asta se lasă cu pușcărie! / DOCUMENTUL care confirmă că la Sectorul 1 s-au găsit în urne mai multe buletine de v…

5 ȘOC la vârful UE! Fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia! Premierul Olandei încalcă în premieră un tabu …