BREAKING Președintele a anunțat întrebările de la referendumul pe justiție! Ce vor decide românii pe 26 mai

BREAKING Președintele a anunțat întrebările de la referendumul pe justiție! Ce vor decide românii pe 26 mai

Purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis, Mădălina Pușcalău, a anunțat joi într-o declarație de presă la Cotroceni cele două întrebări care vor fi pe buletinul de vot al referendumului pentru justiție organizat de președinte.

Prima întrebare: Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiunile de corupție?

A doua întrebare: Sunteți de acord cu interzicerea emiterii de către guvern a Ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare, precum și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgent direct la CCR?

Mădălina Pușcalău a anunțat că președintele Iohannis a semnat decretul pentru declanșarea referendumului ce va avea loc pe 26 mai, ziua alegerilor europarlamentare.

Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu”.

Iohannis va transmite un mesaj legat de referedum azi, de la ora 19.00, a mai spus purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Declarația integrală a purtătorului de cuvânt al președintelui:

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul pentru organizarea unui referendum național.

«Luând act de preocuparea intensă și constantă a societății românești față de necesitatea combaterii fenomenului corupției, a asigurării integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, precum și de nevoia unui cadru legislativ coerent și stabil,

Având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind solicitarea Președintelui României referitoare la organizarea unui referendum național consultativ cu privire la probleme de interes național,

În temeiul prevederilor art. 2, art. 90 și art. 100 alin. (1) din Constituție, precum și ale art. 2 alin. (1) lit. c), art. 11, art. 12 alin. (2) și art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare,

Președintele României decretează:

Art. 1. - Poporul român este chemat să își exprime voința cu privire la următoarele probleme de interes național:

1. interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție;

2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Art. 2. - Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Art. 3. - Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.»".

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis pe 4 aprilie preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe 26 mai. Tot atunci, Iohannis a anunțat temele pentru referendum, după care a avut consultări pe această temă cu partidele parlamentare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...