BREAKING Protest fără precedent în fața Universității AI Cuza din Iaşi. Profesorii fac apel la implicare împotriva asaltului continuu asupra statului de drept

BREAKING Protest fără precedent în fața Universității AI Cuza din Iaşi. Profesorii fac apel la implicare împotriva asaltului continuu asupra statului de drept

BREAKING Protest fără precedent în fața Universității AI Cuza din Iaşi. Profesorii fac apel la implicare împotriva asaltului continuu asupra statului de drept.

Un protest fără precedent este anunțat pentru astăzi în fața Universitatății "Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. O petiţie în sprijinul manifestației semnată de şase cunoscute cadre didactice a strâns în final sute de adeziuni. "De peste doi ani are loc un asalt continuu asupra statului de drept. În loc să abandoneze un demers profund toxic, coaliţia actuală de guvernare a trecut la modificarea brutală a legislaţiei referitoare la combaterea corupţiei”, spun semnatarii.

Protestul este programat de la ora 12.00, pe treptele din fața Universității "Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. O petiţie semnată de şase cadre didactice, - Flavius Solomon, istoric, Eugen Vărvărucă, matematician, Alexandru Călinescu, istoric literar, Gelu Bourceanu, chimist, Florea Ioncioaia, istoric, Răzvan Socolov, medic, şi Cezar Catrinescu, chimist, a strâns alte sute de semnături în mediul online, semnatarii reclamând asaltul asupra justiţiei şi subordonarea acesteia de către actuala guvernare, scrie Ziarul de Iași.

Apel public la implicare

"De peste doi ani, odată cu adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, sub pretextul amendării legislaţiei penale şi de organizare a sistemului judiciar, are loc un asalt continuu asupra statului de drept. Încă de la începutul lunii februarie 2017, numeroase organizaţii nonguvernamentale, asociaţii profesionale şi grupuri cetăţeneşti au cerut, prin apeluri publice şi proteste de stradă, oprirea acestei agresiuni, care ameninţă fundamentele sistemului politic, ordinea constituţională şi viitorul societăţii noastre.

În loc să abandoneze un demers profund toxic, coaliţia actuală de guvernare a trecut la modificarea brutală, fără o consultare autentică a magistraţilor, a partidelor de opoziţie şi a opiniei publice, a cadrului legal privind organizarea sistemului judiciar, îndeosebi a legislaţiei referitoare la combaterea corupţiei".

Cadrele didactice mai spun că "ţara alunecă către un sistem oligarhic, iliberal, în care întreaga putere va aparţine unui grup restrâns de persoane" și fac un apel public către cetăţenii României "de a se implica, prin mijloacele legale şi democratice garantate de Constituţie, în apărarea statului de drept, a democraţiei şi a valorilor europene“.

"Toate semnele, începând cu subordonarea justiţiei, arată că ne îndreptăm încet spre o formă de dictatură"

Prof. dr. Codrin-Liviu Cuţitaru, unul dintre participanţi, a declarat că protestul nu este menit să instige oamenii să răstoarne puterea în stradă, ci îşi doreşte să fie conştientizată mai bine situaţia critică prin care trece ţara şi ca oamenii să îşi impună participarea la vot drept o obligaţie morală, nu doar ca o opţiune.

"Generaţia mea a prins schimbarea bruscă şi radicală la capitalismul din România imediat de după Revoluţie. Am ieşit în stradă la Iaşi, eram studenţi în Piaţa Unirii, dacă ar fi început revoluţia la Iaşi probabil eu şi mulţi dintre colegii şi prietenii mei de atunci am fi fost astăzi morţi. Nu credeam că ne putem întoarce vreodată la un astfel de regim, la astfel de condiţii, însă toate semnele, începând cu subordonarea justiţiei, indică spre faptul că ne îndreptăm încet spre o formă de dictatură“, a declarat Cuţitaru.

Şi profesorul universitar Alexandru Călinescu, unul dintre iniţiatorii petiţiei, fost director al Bibliotecii Centrale Universitar din Iaşi, şi-a exprimat intenţia de a veni la acest protest şi explică faptul că gestul său este unul firesc şi în concordanţă cu toate luările de poziţie pe care le-a avut în trecut.

"Este o formă de protest, de a manifesta dezacordul faţă de asaltul masiv care se dă de doi ani încoace pentru a supune justiţia, şi este o formă de solidarizare cu magistraţii care încă rezistă acestui asalt. Este bine că se întâmplă acum şi în mediul universitar, sunt gesturi care se adună, se completează unul pe altul. Au fost proteste similare la Bucureşti, la Sibiu, acum există şi la Iaşi - remarcăm un curent care se manifestă în ţară, şi ar fi de dorit să fie în cât mai multe astfel de centre“, a declarat Alexandru Călinescu. În mesajele transmise ulterior semnării petiţiei, cadrele didactice au precizat că îşi doresc să continue manifestările până când situaţia din ţară se va îndrepta.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia