BREAKING Ședință extraordinară de guvern programată mâine pentru prelungirea stării de alertă/Măsura ar putea fi luată pentru încă 30 de zile pe întreg teritoriul României

BREAKING Ședință extraordinară de guvern programată mâine pentru prelungirea stării de alertă/Măsura ar putea fi luată pentru încă 30 de zile pe întreg teritoriul României

O ședință extraordinară de guvern este programată pentru mâine la Palatul Victoria pentru prelungirea stării de alertă în România, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit acestora, măsura ar urma să fie prelungită pentru o perioadă de 30 de zile pe întreg teritoriul țării.

Înainte de ședința de guvern, va avea loc însă o întrunire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care va propune concret atât perioada, cât și suprafața țării pe care să fie prelungită starea de alertă.

Actuala stare de alertă expiră pe 17 iulie.

Potrivit legii privind starea de alertă, guvernul nu are nevoie de încuviințarea Parlamentului pentru prelungirea acestei măsuri.

Prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile pe întreg teritoriul României are loc în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu coronavirus, mai ales în lispa unei baze legale pentru internarea obligatorie sau carantinarea persoanelor bolnave sau suspecte de a fi infectate.

Curtea Constituțională a decis că internarea obligatorie și carantinarea nu pot fi făcute prin ordin de ministru, iar un proiect de lege inițiat de guvern în acest sens este tergiversat de o săptămână de PSD în Parlament, partid care refuză să îl supună dezbaterii și votului. În tot acest timp, peste 500 de persoane infectate sau suspecte de a fi bolnave au părăsit spitalele și centrele de carantină, în lipsa bazei legale. De asemenea, medicii au atras atenția că mulți alți români, depistați ca fiind infectați cu Covid-19, au refuzat internarea.

În acest context, autoritățile de la București au amânat un nou val de măsuri de relaxare, programat inițial pentru 1 iulie. De asemenea, mai multe țări europene au impus restricții pentru cetățenii români la intrarea pe teritoriul lor din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…