BREAKING Tensiune MAXIMĂ între Bruxelles și București! Comisia Europeană discută, mâine, starea statului de drept din România!

BREAKING Tensiune MAXIMĂ între Bruxelles și București! Comisia Europeană discută, mâine, starea statului de drept din România!

BREAKING Tensiune MAXIMĂ între Bruxelles și București! Comisia Europeană discută, mâine, starea statului de drept din România! Comisia Europeana va discuta, miercuri, situatia statului de drept din Romania, potrivit anuntului facut de un purtator de cuvant al sefului CE Jean Claude Junker.

Anuntul facut de Comisia Europeana vine pe fondul unor tensiuni tot mai mari intre executivul de la Bucuresti si reprezentanti ai executivului european pe subiectul modificarilor aduse Legilor Justitiei si intentiei de a modifica prin OUG Codurile Penale.

"Comisia Europeana trebuie sa actioneze pentru salvarea statului de drept. Colegiul CE va discuta maine (miercuri - n.r.) starea statului de drept in Romania", anunta Mina Andreeva, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, va prezenta rezultatele discutiilor grupului de experti cu reprezentantii guvernului roman pe tema MCV, a modificarilor Legilor Justitiei si a masurilor anti-justitie si a efectului acestora asupra statului de drept din Romania.

Miercuri, la ora 16:00, va avea loc sedinta saptamanala de guvern, existand informatii ca executivul de la Bucuresti ar intentiona sa aprobe ordonanta de modificare a Codurilor Penale, care ar aduce dezincriminarea unor fapre grave.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut mai multe discutii in ultima perioada cu premierul Viorica Dancila, cu scopul de a limita posibilitatea luarii unor noi masuri anti-justitie de catre Guvernul Romaniei.

Nu mai tarziu de saptamana trecuta, premierul Viorica Dancila i-a promis prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca Guvernul nu va adopta in sedinta de guvern nicio ordonanta care sa modifice Codurile Penale, acesta fiind unul dintre motivele de ingrijorare ale oficialilor europeni.

Un alt subiect tensionat - completurile de 5 judecatori si posibilitatea ca Guvernul sa dea o OUG prin care sa fie desfiintate hotararile date de acestea in importante dosare de coruptie.

"Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare evolutiile privind statul de drept in Romania, inclusiv discutiile privind o eventuala ordonanta de urgenta pentru persoanele condamnate definitiv de completurile de 5 judecatori ale ICCJ", a spus, despre acest subiect Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al CE.

Comisia a subliniat, la toate nivelurile si in toate ocaziile, ca Romania are nevoie urgenta de reforma in justitie, iar asta inseamna sa faca pasi inainte, nu inapoi, si sa se abtina de la luarea unor masuri care reduc progresul facut in ultimii ani, a atras atentia Timmermans.

Pentru a realiza acest lucru, cel mai bun punct de plecare ramane recomandarea stabilita de Comisia Europeana in raportul din noiembrie 2018 privind mecanismul de cooperare si verificare (MCV), sa inceteze modificarile din Justitie, iar procesul sa fie reluat pe baza unor consultari veritabile si a expertizei oferite de institutiile internationale, au fost recomandarile oficialului european.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…