BREAKING Un nou raport dur al Comisiei de la Veneția! Guvernul PSD/ALDE, sub presiune!

BREAKING Un nou raport dur al Comisiei de la Veneția! Guvernul PSD/ALDE, sub presiune!

BREAKING Un nou raport dur al Comisiei de la Veneția! Guvernul PSD/ALDE, sub presiune!
 
Comisia de la veneția a dat publicității luni un nou raport dur referitor la modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR legislației din Justiției, criticând în mod special înființarea și modul de funcționare al Secției speciale de anchetare a magistraților, dezvăluie  G4Media.ro .

 De asemenea, Comisia solicită guvernului de la București să limiteze drastic folosirea ordonanțelor de urgență, acte normative prin intermediul cărora executivul se sustrage mecanismelor de control clasice într-un stat de drept.

Principalele concluzii ale Comisiei de la Veneția: 

Comisia de la Veneția concluzionează cu regret că cele mai problematice elemente aduse anul trecut legilor justiției, identificate în opinia din octombrie 2018, sau au rămas neschimbate sau au fost modificate în mai rău. Cele mai importante aspecte ale modificărilor legislative sunt următoarele:

Cel mai alarmant este că guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. În timp ce Constituția indică în mod clar că aceste acte normative ar trebui să fie măsuri excepționale, legiferarea prin OUG a devenit o rutină. Principiile fundamentale de funcționare a instituțiilor cheie în stat sunt schimbate prea repede și prea des, fără pregătiri temeinice sau consultări, ceea ce ridică semne legitime de întrebare asupra solidității modificărilor făcute și asupra motivelor reale care au stat în spatele acestora. Textele de lege rezultate nu sunt clare.

Această practică slăbește posibilitatea de verificare a guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă. Comisia de la Veneția solicită autorităților române să limiteze drastic folosirea ordonanțelor de urgență

Motivele înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cu o jurisdicție vagă, rămân neclare. Procurorii-șefi ai acestei Secții au fost numiți în baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie.

Este neclar până în ce punct procurorii Secției Speciale și șeful acesteia se află subt controlul ierarhic al Procurorului general. În momentul în care Secția specială nu va mai face față tuturor dosarelor care vor fi de competența sa, va deveni un obstacol în fața luptei anticorupție și a crimei organizate

Modalitatea de numire și demiterea a procurorilor de rang înalt a rămas, în esență, la fel, cu ministrul Justiției având un rol decisiv în acest proces, fără a putea fi contrabalansat de președintele României sau de CSM.

Noile prevederi oferă posibilitatea înlăturării în mod arbitrar a actualilor procurori de rang înalt. Comisia de la Veneția fac apel la autoritățile române să nu aplice aceste noi prevederi în cazul procurorilor de rang înalt care se aflau în funcție la momentul adoptării lor
 
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria