Brexit: Banca Angliei va lua toate măsurile pentru a asigura stabilitatea

Brexit: Banca Angliei va lua toate măsurile pentru a asigura stabilitatea

Banca centrală a Marii Britanii (Banca Angliei - BoE) a anunțat vineri că va lua toate măsurile pentru a asigura stabilitatea monetară și financiară, în condițiile în care lira sterlină s-a prăbușit cu peste 10% vineri după decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, transmit Reuters și AFP.

* LIVE UPDATE Referendum în Marea Britanie: Tabăra Brexit a câștigat cu 51,9% din voturi (rezultate definitive)

"Banca Angliei urmărește îndeaproape evoluțiile, și-a făcut planuri de rezervă și cooperează strâns cu Trezoreria, cu alte autorități interne și cu alte bănci centrale", a informat BoE într-un comunicat.

Lira sterlină a atins vineri dimineață cea mai scăzută valoare din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul american, în condițiile în care 51,9% dintre britanici s-au pronunțat în favoarea unei ieșiri din Uniunea Europeană (Brexit).

Pentru analiștii de la ING "există riscul ca Banca Angliei să coboare dobânda de referință cu 25 și chiar 50 de puncte de bază" în cursul zilei de vineri și ar putea chiar introduce un program de împrumut pe termen lung destinat băncilor (LTRO) săptămâna viitoare.

Dobânda de referință a BoE este fixată începând din luna martie 2009 la un minim istoric de 0,50%.

Anterior, Banca centrală a Japoniei s-a declarat deja "gata să injecteze lichidități" în cooperare cu alte bănci centrale, pentru a limita impactul Brexit asupra piețelor financiare, în condițiile în care Bursa de la Tokyo s-a prăbușit iar yenul s-a apreciat puternic.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”