Brexit: Boris Johnson obţine respingerea urmăririi în justiţie pentru presupuse minciuni

Brexit: Boris Johnson obţine respingerea urmăririi în justiţie pentru presupuse minciuni

Fostul ministru de extern britanic Boris Johnson a obţinut vineri, la Înalta Curte din Londra, respingerea urmăririi în justiţie începute contra sa pentru că ar fi minţit în timpul campaniei pentru referendumul privind Brexitul, din 2016, transmit Reuters şi AFP.

Judecătorii Înaltei Curţi din Londra au declarat că motivaţia deciziei de vineri va fi publicată la o dată ulterioară.

Favorit la succesiunea premierului Theresa May, Johnson fusese acuzat că a minţit cu bună ştiinţă, când era primar al Londrei, atunci când a afirmat că Regatul Unit contribuie în fiecare săptămână cu 350 de milioane de lire sterline (400 milioane de euro) la bugetul Uniunii Europene.

Potrivit datelor Comisiei Europene, contribuţia netă săptămânală a Regatului Unit s-a ridicat la 135 de milioane de lire sterline (154 de milioane de euro) în perioada 2010-2014.

Absent de la audiere, Boris Johnson a introdus un recurs pentru a împiedica urmărirea sa în justiţie, după ce un judecător de la tribunalul londonez din Westminster a decis, săptămâna trecută, să îl citeze în cadrul acestor acuzaţii privind fapte grave comise în timpul mandatului său de primar al Londrei.

''Singura concluzie raţională care ar fi trebuit să fie luată (de judecător) este că aceste acuzaţii sunt motivate politic şi deci jignitoare'', a pledat vineri Adrian Darbishire, avocatul lui Boris Johnson.

''Democraţia presupune un leadership responsabil şi onest din partea persoanelor ce ocupă funcţii publice'', a spus Lewis Power, avocatul reclamantului, omul de afaceri Marcus Ball. Anterior deciziei luate vineri de Înalta Curte de la Londra, Bell a precizat că nu va renunţa până nu vor fi epuizate toate căile de atac în acest caz. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro