Brexit: Britanicii, favorabili rămânerii în UE şi organizării unui nou referendum (sondaj)

Brexit: Britanicii, favorabili rămânerii în UE şi organizării unui nou referendum (sondaj)

Britanicii care vor ca ţara lor să rămână membră a Uniunii Europene sunt mai numeroşi decât cei care susţin retragerea din UE, arată un sondaj de opinie publicat duminică şi care mai relevă că alegătorii ar dori ca decizia finală să le aparţină, transmite Reuters.

Potrivit sondajului realizat de YouGov, dacă un referendum ar avea loc acum, 46% dintre britanici ar vota pentru rămânerea în UE, iar 39% ar opta pentru ieşirea din Uniune. Dacă nu sunt luaţi în calcul restul respondenţilor - care au declarat că nu ar vota, nu au ştiut sau nu au dorit să răspundă -, scorul este de 54%-46% în favoarea susţinătorilor rămânerii în UE.

Rezultatul confirmă în linii mari alte sondaje din ultimele luni, care arată un electorat profund divizat, în care opiniile încep să încline tot mai multe spre menţinerea Marii Britanii în blocul comunitar.

La referendumul din 2016, rezultatul a fost de 52%-48% în favoarea 'divorţului' de UE.

Sondajul YouGov, realizat pe mai mult de 25.000 de persoane cu drept de vot, a fost comandat de campania People's Vote, care promovează tot mai activ organizarea unui al doilea referendum.

Premierul britanic Theresa May se opune cu fermitate desfăşurării unui nou referendum.

Cu toate acestea, sondajul YouGov mai arată că 41% dintre respondenţi sunt de părere că decizia finală cu privire la Brexit ar trebui luată printr-un nou vot popular, în timp ce 36% cred că aceasta ar trebui să revină parlamentului.

Fără a-i lua în calcul pe indecişi, 53% dintre intervievaţi s-au pronunţat pentru un al doilea referendum, iar 47% au fost împotrivă.

Votul final în parlamentul britanic cu privire la acordul de ieşire din Uniunea Europeană, încheiat de premierul May cu liderii UE, va avea loc în săptămâna care va începe pe 14 ianuarie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...